Dobry posiłek

Uprzejmie informujemy, że od 30 października 2023 r.
Warmińsko-Mazurskie Centrum Chorób Płuc w Olsztynie przystąpiło do programu pilotażowego
"Dobry posiłek w szpitalu"
wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach

 dobry_posilek_tlo_tekst.jpeg

Obraz autorstwa valeria_aksakova na Freepik

 

 

 

 

  Śniadanie I i II  20231208snpo.jpg  20231208sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Zacierka na mleku 250 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Twaróg półtłusty 80 g (MLE)

Dżem brzoskwiniowy 30 g

Sałatka z pomidorów z jogurtem natur i natką pietr 100 g (MLE)

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)

Gruszka 1szt. 150 g

Zacierka na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, JAJ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Twaróg półtłusty 80 g (MLE)

Sałatka z pomidorów z jogurtem natur i natką pietr 100 g (MLE)

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Gruszka 1szt. 150 g

Kefir 2.0% tł 150g 1 szt (MLE)

  Obiad 20231208obpo.jpg 20231208obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Kalafiorowa z ryżem * 350 ml (MLE, SEL)

Ryba smażona (Miruna) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Surówka z kapusty kiszonej z olejem 100 g

Warzywa po grecku* 100 g (GLU PSZ, SEL)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Kalafiorowa z ryżem * 350 ml (MLE, SEL)

Ryba pieczona (Miruna) 100 g (RYB)

Ziemniaki z koperkiem 200 g Sos pietruszkowy* 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka z kapusty kiszonej z olejem b/c 100 g

Szpinak gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Sałatka z ciecierzycy, pomidora i ogórka kiszonego 150 g

 

*warzywa i owoce mrożone

GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, RYB - Ryby i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20231207snpo.jpg  20231207sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Kasza kukurydziana na mleku 250 ml (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek wiejski ziarnisty 50 g (MLE)

Kiełbasa Żywiecka wieprzow 30 g (SOJ, MLE)

Pomidorki koktajlowe 80 g

Sałata zielona 20 g

Herbata czarna granulowana z/c 250 ml

Banan 1szt. 1 szt

Kasza kukurydziana na mleku 250 ml (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek wiejski ziarnisty 50 g (MLE)

Szynka na kartki wieprzowa, 30 g

Pomidorki koktajlowe 80 g

Sałata zielona 20 g

Herbata czarna granulowana z/c 250 ml

Banan 1szt.

  Obiad 20231207obpo.jpg 20231207obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Barszcz czerwony z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL )

Makaron 200 g (GLU PSZ)

Gulasz wołowy 200 g (GLU PSZ)

Sałatka szwedzka b/c () 100 g (GOR)

Brokuł gotowany* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Barszcz czerwony z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron 200 g (GLU PSZ)

Gulasz wołowy - dieta 200 g (GLU PSZ)

Cukinia gotowana z pomidorami* 100 g

Brokuł gotowany* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

 

*warzywa i owoce mrożone

GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne # bułka pszenna została zamieniona na chleb z przyczyn niezależnych od szpitala

 

  Śniadanie I i II  20231206snpo.jpg  20231206sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Ryż na mleku z musem truskawkowym 200 g (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasztet Jana,wędlina wieprzowa pieczona 60 g (GLU PSZ, JAJ, SEL)

Serek śmietankowy naturalny 30 g (MLE)

Papryka świeża 90 g

Roszponka 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Ryż na wywarze jarzynowym 250 ml ( SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka tostowa- drobiowa 60 g (SOJ, GOR)

Serek śmietankowy naturalny 30 g (MLE)

Papryka świeża 90 g

Roszponka 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Kiwi 1 szt 1 szt

Orzechy włoskie łuskane 30 g (ORZ)

  Obiad 202312066obpo.jpg 20231206obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Rosół z makaronem * 350 ml (GLU PSZ, SEL)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Eskalopka z kurczaka 100 g (GLU PSZ, JAJ, MLE)

Surówka Colesław b/c () 100 g ( JAJ, MLE, GOR)

Fasolka szparagowa z bułką tartą i z olejem * 100 g (GLU PSZ)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Rosół z makaronem pełnoziarnistym * 350 ml (GLU PSZ, SEL)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Filet z kurczaka gotowany 100 g Sos bazyliowy* 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Surówka z kapusty pekińskiej z olejem () 100 g

Fasolka szparagowa z wody* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Serek homo naturalny 150g 1 szt (MLE)

 

*warzywa i owoce mrożone

GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, RYB - Ryby i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20231205snpo.jpg  20231205sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Makaron na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasta z makreli wędzonej z warzywami* 50 g (RYB, SEL)

Polędwica delikatna drobiowo-wieprzowy 50 g

Ogórek świeży 80 g

Sałata strzępiasta czerwona 20 g

Herbata czarna granulowana z/c 250 ml

Winogrona 150 g

Makaron na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasta z makreli wędzonej z warzywami* 50 g (RYB, SEL)

Polędwica delikatna drobiowo-wieprzowa 50 g

Ogórek świeży 80 g

Sałata strzępiasta czerwona 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Winogrona 150 g

Kanapka z twarożkiem i pomidorem 1 szt (GLU PSZ, MLE)

  Obiad 20231204obpo.jpg 20231204obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Wielowarzywna z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ)

Pieczeń rzymska wieprzowa 100 g (GLU PSZ, JAJ)

Sos ziołowy* 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Surówka z rzepy, jabłka i marchewki 100 g (MLE)

Marchew gotowana z olejem* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Wielowarzywna z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ)

Pieczeń rzymska wieprzowa 100 g (GLU PSZ, JAJ)

Sos ziołowy* 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Surówka z rzepy, jabłka i marchewki () 100 g (MLE)

Surówka z selera i jabłka b/c () 100 g (MLE, SEL)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Sałatka z ciecierzycy, pomidora i ogórka kiszonego 150 g (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, RYB - Ryby i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20231204snpo.jpg  20231204sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta łatwostrawna

Płatki owsiane na mleku 250 ml (MLE, GLU OW)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka Piastowska- wp., wędzona 30 g (SOJ)

Serek kanapkowy śmietankowy 30g Hochland 1 szt (MLE)

Papryka świeża 80 g

Mix sałat 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Gruszka 1szt. 150 g

Płatki owsiane na mleku 250 ml (MLE, GLU OW)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka Piastowska- wp., wędzona 30 g (SOJ)

Serek kanapkowy śmietankowy 30g Hochland 1 szt (MLE)

Pomidorki koktajlowe 80 g

Mix sałat 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Banan – 1 szt

  Obiad 20231204obpo.jpg 20231204obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Grochowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, SEL)

Kotlety ziemniaczane pieczone 300 g (GLU PSZ, JAJ)

Sos pieczarkowy 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g (JAJ, GOR)

Brokuł z sezamem i z olejem* 100 g ( SEZ)

Kefir 2% tł 150 ml (MLE)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Grochowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, SEL)

Kotlety ziemniaczane () pieczone 300 g (GLU PSZ, JAJ)

Sos pieczarkowy 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g (JAJ, GOR)

Brokuł z sezamem i z olejem* 100 g ( SEZ)

Kefir 2% tł 150 ml (MLE)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Sok pomidorowy 0,3l 1 szt (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, RYB - Ryby i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20231201snpo.jpg  20231201sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Kasza manna na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek naturalny Hej 150g 1 szt (MLE)

Dżem 25 g 1 szt

Surówka z marchwi i pomarańczy z olejem b/c 90 g

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Gruszka 1szt. 150 g

Kasza manna na wywarze jarzynowym* 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek naturalny Hej 150g 1 szt (MLE)

Polędwica wiśniowa wędzona 30 g (GLU PSZ, SOJ)

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Gruszka 1szt. 150 g

Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE)

  Obiad 20231201obpo.jpg 20231201obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Pomidorowa z makaronem * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem 200 g Łosoś pieczony 100 g (RYB)

Sos cytrynowy 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g

Bukiet jarzyn gotowany z olejem* 100 g (SEL)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Pomidorowa z makaronem pełnoziarnistym* 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Łosoś pieczony 100 g (RYB)

Surówka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g

Szpinak gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Kisiel o smaku cytrynowym z jabłkiem b/c 150 m (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, RYB - Ryby i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20231130snpo.jpg  20231130sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Owsianka z jabłkiem, rodzynkami i cynamonem 250 g (MLE, GLU OW)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka tostowa- drobiowa 30 g (SOJ, GOR)

Ser żółty 30 g (MLE)

Sałatka jarzynowa* 100 g (JAJ, MLE, SEL, GOR)

Sałata zielona 20 g

Herbata czarna granulowana z/c 250 m

Sok pomidorowy 0,2L-100% tłoczony 1 szt

Owsianka z jabłkiem i cynamonem 250 g (MLE, GLU OW)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka tostowa- drobiowa 60 g (SOJ, GOR)

Sałatka jarzynowa* 100 g (JAJ, MLE, SEL, GOR)

Sałata zielona 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Sok pomidorowy 0,2L-100% tłoczony 1 szt

  Obiad 20231130obpo.jpg 20231130obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Barszcz biały z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT)

Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Fasolka po bretońsku 350 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, GOR)

Kiwi 1 szt

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Ziemniaczana * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ)

Filet z kurczaka gotowany 100 g Sos pomidorowy 80 ml (GLU PSZ)

Surówka wielowarzywna z olejem b/c () 150 g (SEL)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Kiwi 1 szt

Serek homo owocowy 150g 1 szt (MLE)

 

*warzywa i owoce mrożone

GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, ORZ - Orzechy: włoskie, laskowe, pekan, nerkowce, pistacje, migdały, GOR - Gorczyca i produkty pochodne

 

  Śniadanie I i II  20231129snpo.jpg  20231129sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Kasza jęczmienna na mleku 250 ml (MLE, GLU JĘCZ)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Kiełbasa Żywiecka wieprzowa 30 g (SOJ, MLE)

Serek kanapkowy mini serek twarogowy śmietankowy 30g

Hochland 1 szt (MLE)

Pomidorki koktajlowe 80 g

Sałata zielona 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Pudding z nasion chia z musem jabłkiem 150 g (MLE)

Kasza jęczmienna na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL, GLU JĘCZ)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka na kartki wieprzowa 30 g

Serek kanapkowy mini serek twarogowy śmietankowy 30g

Hochland 1 szt (MLE)

Pomidorki koktajlowe 80 g

Sałata zielona 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Pudding z nasion chia z musem jabłkiem 150 g (MLE)

  Obiad 20231129obpo.jpg 20231129obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Pieczarkowa z makaronem * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Pulpet drobiowy 100 g (GLU PSZ, JAJ)

Sos pietruszkowy* 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka z selera i orzechów z jogurtem 100 g (MLE, ORZ, SEL)

Marchew gotowana z olejem* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Pieczarkowa z makaronem * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Pulpet drobiowy 100 g (GLU PSZ, JAJ)

Sos pietruszkowy* 100 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka z selera i orzechów z jogurtem 100 g (MLE, ORZ, SEL)

Cukinia gotowana z pomidorami* b/c 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33l 1 szt (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, ORZ - Orzechy: włoskie, laskowe, pekan, nerkowce, pistacje, migdały.

 

  Śniadanie I i II  20231128snpo.jpg  20231128sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Makaron na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE)

Szynka Piastowska- wp. 30 g (SOJ)

Papryka świeża 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana z/c 250 m

Melon 150 g

Makaron pełnoziarnisty na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE)

Szynka Piastowska- wp. 30 g (SOJ)

Papryka świeża 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Melon 150 g

Serek homo naturalny 150g 1 szt (MLE)

  Obiad 20231128obpo.jpg 20231128obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Brokułowa z ziemniakami* 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Kasza gryczana 200 g

Łopatka wieprzowa gotowana 100 g

Sos pieczeniowy 80 ml (GLU PSZ)

Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g

Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Brokułowa z ziemniakami* 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Kasza gryczana 200 g

Łopatka wieprzowa gotowana 100 g Sos własny 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g

Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Kisiel o smaku wiśniowym z jabłkiem b/c

 

*warzywa i owoce mrożone

GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany.

 

  Śniadanie I i II  20231127snpo.jpg  20231127sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Płatki pszenne na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek homo. naturalny 50 g (MLE)

Szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 30 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL)

Ogórek świeży 80 g

Sałata zielona 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Gruszka 1szt. 150 g

Płatki pszenne na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek homo. naturalny 50 g (MLE)

Szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 30 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL)

Ogórek świeży 80 g

Sałata zielona 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Gruszka 1szt. 150 g

Kanapka z szynką i pomidorem (chleb razowy 40g, masło 5g, szynka 25g, pomidor 15g) 1 szt (GLU PSZ, SOJ, MLE, GOR)

  Obiad 20231127obpo.jpg 20231127obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Fasolowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, SEL)

Pierogi z serem* 300 g (GLU PSZ, MLE)

Surówka z marchwi b/c () 100 g (MLE)

Kalafior gotowany* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Fasolowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, SEL)

Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem żółtym * 350 g (GLU PSZ, MLE,)

Surówka z marchwi b/c () 100 g (MLE)

Kalafior gotowany* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne.

 

  Śniadanie I i II  20231124snpo.jpg  20231124sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Zacierka na mleku 250 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE)

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek kanapkowy 30g Hochland 1 szt (MLE)

Szynka Piastowska- wp. 30 g (SOJ)

Papryka świeża 80 g Sałata zielona 20 g

Banan 1szt. 1 szt

Zacierka na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, JAJ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek kanapkowy 30g

Hochland 1 szt (MLE)

Papryka świeża 80 g

Sałata zielona 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Kefir 2% tł 150 ml (MLE)

Kiwi 1 szt 1 szt

  Obiad 20231124obpo.jpg 20231124obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Krupnik jęczmienny * 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Kotlet z ryby (Dorsz) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB)

Surówka z kapusty kiszonej z olejem b/c () 100 g

Surówka z selera i orzechów. 100 g MLE, ORZ, SEL)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Krupnik jęczmienny * 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Ryba gotowana (Dorsz) 100 g (RYB)

Sos koperkowy * 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka z kapusty kiszonej z olejem b/c () 100 g

Surówka z selera i orzechów. 100 g ( MLE, ORZ, SEL)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Kisiel o smaku cytrynowym z jabłkiem b/c 150 m

 

*warzywa i owoce mrożone

GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, RYB - Ryby i pochodne, ORZ - Orzechy: włoskie, laskowe, pekan, nerkowce, pistacje, migdały

 

  Śniadanie I i II  20231123snpo.jpg  20231123sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Kasza manna na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser ricotta z cynamonem 50 g (JAJ, MLE)

Szynka Piastowska- wp. 30 g (SOJ)

Dżem 25 g 1 szt

Pomidor 80 g

Sałata zielona 20 g

Kakao z mlekiem 250 ml (MLE)

Śliwka 2 szt

Kasza manna na wywarze jarzynowym* 250 ml ( GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser ricotta z cynamonem 50 g (JAJ, MLE)

Szynka Piastowska- wp. 30 g (SOJ)

Pomidor 80 g

Sałata zielona 20 g

Kakao z mlekiem b/c 250 ml (MLE)

Śliwka 2 szt

Słupki z warzyw 100 g

Serek Almette mini 30g 1 szt (MLE)

  Obiad 20231123obpo.jpg 20231123obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Pomidorowa z makaronem * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Łosoś pieczony 100 g (RYB)

Sos cytrynowy 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 100 g

Szpinak gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Pomidorowa z makaronem pełnoziarnistym * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Łosoś pieczony 100 g (RYB)

Sos cytrynowy 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Sałatka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g

Szpinak gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Jogurt naturalny 150g 1 szt (MLE) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, JAJ - Jaja i pochodne, RYB - Ryby i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni

 

  Śniadanie I i II  20231122snpo.jpg  20231122sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Jaglanka pomarańczowa z siemieniem lnianym 250 g (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser topiony trójkat 17,5 g 1 szt (MLE)

Kiełbasa Żywiecka wieprzowa 30 g (SOJ, MLE)

Pomidor 90 g

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Gruszka 1szt. 150 g

Płatki owsiane na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL, GLU OW)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek homogenizowany o smaku naturalnym z ziołami 50 g (MLE)

Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 30 g

Pomidor 90 g

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE)

Gruszka 1szt. 150 g

  Obiad 20231122obpo.jpg 20231122obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Kapuśniak z kapusty białej 350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR)

Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ)

Pieczeń rzymska wieprzowa 100 g (GLU PSZ, JAJ)

Sos jarzynowy * 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Surówka z marchwi i chrzanu 100 g ( MLE, S02)

Cukinia gotowana z pomidorami* 100 g Kompot owocowy* z/c 250 m

Ziemniaczana * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Kasza jęczmienna/sypko 200 g ( GLU JĘCZ)

Pieczeń rzymska wieprzowa 100 g (GLU PSZ, JAJ)

Sos jarzynowy * 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Surówka z marchwi i chrzanu b/c 100 g ( MLE, S02)

Cukinia gotowana z pomidorami* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml Słupki z marchewki i ogórka 100 g

Hummus 30 g (SEZ)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SEL - Seler i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SOJ - Soja i pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, SEZ - Nasiona sezamu i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20231121snpo.jpg  20231121sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Płatki pszenne na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka krucha z pieca wieprzowa 30 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL)

Twarożek 30 g (MLE)

Rzodkiew biała 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana z/c 250 ml

Jabłko 1 szt

Płatki pszenne na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ )

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka krucha z pieca wieprzowa 30 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL )

Twarożek 30 g (MLE)

Rzodkiew biała 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Sok pomidorowy 0,2L-100% tłoczony 1 szt

Jabłko 1 szt

  Obiad 20231121obpo.jpg 20231121obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Jarzynowa z makaronem* dieta 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Kotlet drobiowy panierowany w sezamie 100 g (GLU PSZ, JAJ, SEZ)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g ( JAJ, GOR)

Marchew gotowana z olejem* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 m

Jarzynowa z makaronem pełnoziarnistym* dieta 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Filet z kurczaka pieczony 100 g (GLU PSZ)

Sos pietruszkowy* 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Ziemniaki z koperkiem () 200 g

Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g (JAJ, GOR)

Fasolka szparagowa z wody* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Sałatka z pęczaku, Cieciorki, ogórka i papryki 150 g (GLU PSZ) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SEL - Seler i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SOJ - Soja i pochodne, JAJ - Jaja i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20231120_sn_po.jpg  20231120_sn_cu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Kasza kukurydziana na mleku 250 ml (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka tostowa- drobiowa, średnio rozdrob. 30 g (SOJ, GOR)

Ser topiony trójkat 17,5 g 1 szt (MLE)

Ogórek świeży 80 g

Sałata strzępiasta czerwona 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Śliwka 2 szt

Kasza kukurydziana na wywarze jarzynowym 350 ml (SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka tostowa- drobiowa 30 g (SOJ, GOR)

Serek kanapkowy mini serek twarogowy śmietankowy 30g

Hochland 1 szt (MLE)

Ogórek świeży 80 g

Sałata strzępiasta czerwona 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Kanapka z szynką i sałatą 1 szt ( GLU PSZ, SOJ, MLE)

Śliwka szt 2 szt

  Obiad 20231120obpo.jpg 20231120obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Barszcz ukraiński z ziemniakami* 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron ze szpinakiem i serem żółtym * 300 g (GLU PSZ, MLE)

Surówka z selera i marchwi z olejem b/c 100 g (SEL)

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Barszcz ukraiński z ziemniakami* 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i twarogiem*dieta 300 g (GLU PSZ, MLE)

Surówka z selera i marchwi z olejem () b/c 100 g (SEL, )

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml

Kisiel o smaku cytrynowym b/c 150 ml (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SEL - Seler i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SOJ - Soja i pochodne

 

  Śniadanie I i II  17_11_2023_sn_po.jpg  17_11_2023_sn_cu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Kasza manna na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser ricotta z cynamonem 50 g (JAJ, MLE)

Szynka Piastowska- wp. 30 g (SOJ)

Dżem 25 g 1 szt

Pomidor 80 g

Sałata zielona 20 g

Kakao z mlekiem 250 ml (MLE)

Śliwka 2 szt

Kasza manna na wywarze jarzynowym* 250 ml ( GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser ricotta z cynamonem 50 g (JAJ, MLE)

Szynka Piastowska- wp. 30 g (SOJ)

Pomidor 80 g

Sałata zielona 20 g

Kakao z mlekiem b/c 250 ml (MLE)

Śliwka 2 szt

Słupki z warzyw 100 g

Serek Almette mini 30g 1 szt (MLE)

  Obiad 2023-11-17_ob_po.jpg 2023-11-17_ob_cu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Pomidorowa z makaronem * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Łosoś pieczony 100 g (RYB)

Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 100 g

Szpinak gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Pomidorowa z makaronem pełnoziarnistym * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Łosoś pieczony 100 g (RYB)

Sos cytrynowy 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Sałatka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g

Szpinak gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Jogurt naturalny 150g 1 szt (MLE) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, JAJ - Jaja i pochodne, RYB - Ryby i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni

 

  Śniadanie I i II  16_11_2023_sn_ni.jpg  16_11_2023_sn_cu.jpg
Dieta niskokaloryczna Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów bezglutenowa (dieta cukrzycowa bezglutenowa)

Zacierka na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, JAJ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE)

Hummus 30 g (SEZ)

Pomidorki koktajlowe 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Makaron bezglutenowy na wywarze jarzynowym 250 ml ( JAJ, SEL)

Chleb bezglutenowy 100 g

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE)

Hummus 30 g (SEZ)

Pomidor 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Pudding z nasion chia z kiwi 150 g (MLE)

  Obiad 16_11_2023_ob_ni.jpg 16_11_2023_ob_cu.jpg
Dieta niskokaloryczna Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów bezglutenowa (dieta cukrzycowa bezglutenowa)

Barszcz biały z ziemniakami * 200 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT)

Gołąbki z kapusty włoskiej i mięsem drobiowym pieczone 200 g ( JAJ)

Sos pomidorowy 80 ml (GLU PSZ)

Surówka z selera i jabłka b/c 100 g (MLE, SEL)

Brokuł gotowany* 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml

Koktajl wieloowocowy* b/c 150 ml (MLE, ) (podwieczorek)

Zupa ziemniaczana* 350 ml

Gołąbki z kapusty włoskiej i mięsem drobiowym pieczone 250 g ( JAJ )

Sos pomidorowy 80 ml

Surówka z selera i jabłka b/c 100 g (MLE, SEL)

Brokuł gotowany* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SEL - Seler i pochodne, JAJ – jaja i pochodne, SEZ – nasiona sezamu i pochodne.

 

  Śniadanie I i II  15_11_2023_sniad_podst.jpg  15_11_2023_sniad_cukrz.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Płatki jaglane błyskawiczne na mleku 250 g (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser żółty 30 g (MLE)

Pierś delikatna z kurnej półki. 30 g

Papryka świeża 80 g

Mix sałat 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Gruszka 1szt. 150 g

Płatki jaglane na wywarze jarzynowym. 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser żółty 30 g (MLE)

Pierś delikatna z kurnej półki 30g

Papryka świeża 80 g

Mix sałat 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Gruszka 1szt. 150 g

Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE)

  Obiad 15_11_2023_obiad_podst.jpg 15_11_2023_obiad_cukrz.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Krupnik jęczmienny * 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Filet z indyka pieczony 100 g

Sos jarzynowy * 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Ogórek kiszony z cebulką z olejem 100 g

Buraczki gotowane drobno tarte b/c 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Krupnik jęczmienny * 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Filet z indyka pieczony 100 g Sos jarzynowy * 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Ogórek kiszony z cebulką z olejem 100 g

Surówka z marchwi b/c () 100 g (MLE)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Budyń o smaku waniliowym b/c 150 ml (MLE) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SEL - Seler i pochodne

 

  Śniadanie I i II  13_11_2023_sniad_latw.jpg  13_11_2023_sniad_wrzod.jpg
Dieta łatwostrawna Dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego (dieta wrzodowa)

Kasza kukurydziana na mleku 250 ml (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Schab Ojca Grzegorza-wędlina wieprzowa 30 g (SOJ)

Twaróg półtłusty 30 g (MLE)

Pomidorki koktajlowe 80 g

Sałata strzępiasta czerwona 20 g

Herbata czarna granulowana z/c 250 ml

Mandarynki 2 szt

Kasza kukurydziana na mleku 250 ml (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Schab Ojca Grzegorza-wędlina wieprzowa 30 g (SOJ)

Twaróg półtłusty 30 g (MLE)

Pomidor b/skórki 80 g

Sałata zielona 20 g

Herbata czarna granulowana z/c 250 ml

Banan 1 szt

  Obiad 14_11_2023_obiad_latw.jpeg 14_11_2023_o_wrz.jpg
Dieta łatwostrawna Dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego (dieta wrzodowa)

Solferino * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron 200 g (GLU PSZ )

Bitka z szynki wieprzowej 100 g (GLU PSZ)

Sos szpinakowy* 80 ml (GLU PSZ)

Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Solferino * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron 200 g (GLU PSZ)

Bitka z szynki wieprzowej 100 g (GLU PSZ)

Sos szpinakowy* 80 ml (GLU PSZ )

Cukinia pieczona z olejem * 100 g

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SOJ - Soja i pochodne, SEL - Seler i pochodne

 

  Śniadanie I i II  13_11_2023_sniad_podst.jpeg  13_11_2023_sniad_cukrz.jpeg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Płatki jęczmienne na mleku 250 ml (MLE, GLU JĘCZ)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka na kartkiwieprzowa 30 g

Ser mozzarella kulki 35 g (MLE)

Rzodkiewka szatkowana z jogurtem i szczypiorkiem 80 g (MLE)

Rukola 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33l 1 szt

Płatki jęczminne na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL, GLU JĘCZ)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka na kartkiwieprzowa 30 g

Ser mozzarella kulki 35 g (MLE)

Rzodkiewka szatkowana z jogurtem i szczypiorkiem 80 g (MLE)

Rukola 20 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33l 1 szt

  Obiad 13_11_2023_obiad_podst.jpeg 13_11_2023_obiad_cukrz.jpeg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Brokułowa z ryżem * 350 ml (MLE, SEL)

Pierogi z serem* 200 g (GLU PSZ, MLE)

Sos jogurtowy naturalny 80 g (MLE)

Surówka z marchwi z pomarańczami, rodzynkami i z olejem 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml Jabłko 1 szt

Brokułowa z ryżem * 350 ml (MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem 200 g Gulasz warzywny z ciecierzycą * 200 g (GLU PSZ, SEL)

Surówka z marchwi i pomarańczy z olejem b/c 100 g

Jabłko 1 szt

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SEL - Seler i pochodne

 

  Śniadanie I i II 10_11_2023_sniad_podst.jpeg 10_11_2023_sniad_cukrz.jpeg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Zacierka na mleku 350 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Twaróg półtłusty 80 g (MLE)

Dżem brzoskwiniowy 30 g

Gruszka 1szt. 150 g

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Kasza manna z musem truskawkowym b/c 200 g (GLU PSZ, MLE)

Zacierka na wywarze jarzynowym 350 ml (GLU PSZ, JAJ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Twaróg półtłusty 80 g (MLE)

Gruszka 1szt. 150 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Kasza manna z musem truskawkowym b/c 200 g (GLU PSZ, MLE)

  Obiad 10_11_2023_obiad_podst.jpeg 10_11_2023_obiad_cukrz.jpeg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Kalafiorowa z ryżem * 350 ml (MLE, SEL)

Ryba smażona (miruna) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB

Ziemniaki z koperkiem 200

Surówka z kapusty kiszonej z olejem 100 g

Warzywa po grecku* 100 g (GLU PSZ, SEL

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Kalafiorowa z ryżem * 350 ml (MLE, SEL)

Ryba pieczona (miruna) 100 g (RYB)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Sos pietruszkowy* 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka z kapusty kiszonej z olejem b/c () 100 g

Szpinak gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Warzywa pieczone (buraki, marchew, cukinia) 100 g (podwieczorek)

Dip ziołowy 20 g (MLE) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: JAJ - Jaja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SEL - Seler i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, RYB - Ryby i pochodne

 

  Śniadanie I i II 09_11_2023_sniad_podst.jpeg 09_11_2023_sniad_cukrz.jpeg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Kasza kukurydziana na mleku 350 ml (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Kiełbasa Żywiecka wieprzowa 60 g (SOJ, MLE)

Pomidorki koktajlowe 80 g

Sałata zielona 20 g

Herbata czarna granulowana z/c 250 ml

Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Twarożek z papryką 30 g (MLE)

Kasza kukurydziana na wywarze jarzynowym 350 ml (SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka na kartkiwieprzowa wędzona 60 g

Pomidorki koktajlowe 80 g

Sałata zielona 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Twarożek z papryką 30 g (MLE)

  Obiad 09_11_2023_obiad_podst.jpeg 09_11_2023_obiad_cukrz.jpeg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Barszcz czerwony z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron 200 g (GLU PSZ)

Gulasz wołowy 200 g (GLU PSZ)

Sałatka szwedzka b/c () 100 g (GOR)

Brokuł gotowany* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Barszcz czerwony z ziemniakami * b/c 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ)

Gulasz wołowy 200 g (GLU PSZ)

Sałatka szwedzka b/c 100 g (GOR)

Brokuł gotowany* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 m

Sok pomidorowy 0,3l 1 szt

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: SEL - Seler i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SOJ - Soja i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne

 

  Śniadanie I i II  08_11_2023_sniad_podst.jpg  08_11_2023_sniad_cukrz.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Ryż na mleku z musem czekoladowo-orzechowym C&C 200 g

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g

Masło extra 82% 10 g

Pasztet Jana, wędlina wieprzowa, podrobowa pieczona 60 g

Serek śmietankowy naturalny 30 g

Papryka świeża 80 g

Roszponka 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml

Makaron na wywarze jarzynowym 350 ml

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g

Chleb Graham 50 g

Masło extra 82% 10 g

Szynka tostowa- drobiowa, średnio rozdrob. 60 g

Serek śmietankowy naturalny 30 g

Papryka świeża 80 g

Roszponka 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml

Kiwi 1 szt

Orzechy włoskie łuskane 30 g

  Obiad 07_11_2023_obiad_podst.jpg 07_11_2023_obiad_cukrz.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Rosół z makaronem * 350 ml

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Eskalopka z kurczaka 100 g

Surówka Colesław b/c 100 g

Fasolka szparagowa z bułką tartą i z olejem * 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Rosół z makaronem pełnoziarnistym * 350 ml

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Filet z kurczaka gotowany 100 g

Sos bazyliowy* 80 ml

Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g

Fasolka szparagowa z wody* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 m

Serek homo naturalny 150g 1 szt (podwieczorek)

 

 

  Śniadanie I i II  07_11_2023_sniad_podst.jpeg  07_11_2023_sniad_cukrz.jpeg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Makaron na mleku 350 ml

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt

Masło extra 82% 10 g

Pasta z makreli wędzonej z warzywami* 100 g

Ogórek świeży 80 g

Sałata strzępiasta czerwona 20 g

Herbata czarna granulowana z/c 250 m

Jogurt z płatkami owsianymi i musem truskawkowym b/c 150 g

Makaron na wywarze jarzynowym 350 ml

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt

Masło extra 82% 10 g

Pasta z makreli wędzonej z warzywami* 100 g

Ogórek świeży 80 g

Sałata strzępiasta czerwona 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 m

Jogurt z płatkami owsianymi i musem truskawkowym b/c 150 g

  Obiad 07_11_2023_obiad_podst.jpeg 07_11_2023_obiad_cukrz.jpeg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Wielowarzywna z ziemniakami 350 ml

Kasza jęczmienna/sypko 200 g

Pieczeń rzymska wieprzowa 100 g

Sos ziołowy 80 ml

Surówka z rzepy, jabłka i marchewki 100 g

Marchew gotowana z olejem* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Wielowarzywna z ziemniakami* 350 ml

Kasza jęczmienna/sypko 200 g

Pieczeń rzymska wieprzowa 100 g

Sos ziołowy* 80 ml

Surówka z rzepy, jabłka i marchewki 100 g

Surówka z selera i jabłka b/c 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Sałatka z ciecierzycy, pomidora i ogórka kiszonego 150 g (podwieczorek)

 

 

  Śniadanie I i II  06_11_2023_sniad_podst.jpeg  06_11_2023_sniad_cukrz.jpeg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Płatki owsiane na mleku 350 ml

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g

Masło extra 82% 10 g

Szynka Piastowska- wp., wędzona, parzona z dod. b.sojowego i wody 60 g

Papryka świeża 80 g Mix sałat 20 g Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml

Koktajl wieloowocowy* b/c 200 ml

Płatki owsiane na wywarze jarzynowym 350 ml

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g

Chleb Graham 50 g

Masło extra 82% 10 g

Szynka Piastowska- wieprzowa,  wędzona 60 g

Papryka świeża 80 g

Mix sałat 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml

Koktajl wieloowocowy* b/c 200 ml

  Obiad 06_11_2023_obiad_podst.jpeg 06_11_2023_obiad_cukrz.jpeg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Grochowa z ziemniakami  350 ml

Kotlety ziemniaczane  pieczone 300 g

Sos pieczarkowy 80 ml

Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g

Brokuł z sezamem i z olejem* 100 g

Kefir 2% tł 150 ml

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Grochowa z ziemniakami  350 ml

Kotlety ziemniaczane  pieczone 300 g

Sos pieczarkowy 80 ml

Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g

Brokuł z sezamem i z olejem* 100 g

Kefir 2% tł 150 ml

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Sok pomidorowy 0,3l 1 szt (podwieczorek)

 

 

  Śniadanie I i II  sniadanie_podst3.jpeg  jarzyno sniad
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Kasza manna na mleku 350 ml

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g

 Masło extra 82% 10 g 

Serek naturalny Bieluch 150g 1 szt 

Dżem 25 g 1 szt

Śliwka  1 szt

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml

Sok marchwiowy 200 ml

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Kasza manna na wywarze jarzynowym  350 ml

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g

Chleb Graham 50 g

Masło extra 82% 10 g

Serek naturalny Bieluch 150g 1 szt

Pomidor 80 g

Śliwka  1 szt

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml

  Obiad  obiad_podst3.jpeg  obiad_cukrzyca3.jpeg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Pomidorowa z makaronem  350 ml

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Łosoś pieczony 100 g 

Sos cytrynowy 80 ml 

Surówka z kapusty czerwonej z olejem 100 g

Bukiet jarzyn gotowany z olejem 100 g 

Kompot owocowy z/c 250 ml

Pomidorowa z makaronem pełnoziarnistym  400 ml 

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Łosoś pieczony 100 g

Surówka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g

Bukiet jarzyn gotowany z olejem  100 g

Kompot owocowy  b/c 250 ml

Kisiel o smaku cytrynowym z jabłkiem b/c 150 ml (podwieczorek)

 

 

  Śniadanie I i II  sniadanie_podst3.jpeg  sniadanie_cukrzyca3.jpeg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Owsianka z jabłkiem, rodzynkami i cynamonem 200 g 

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt

Masło extra  82% 10 g

Szynka tostowa-drobiowa, średnio rozdrob. 60 g

Sałatka jarzynowa  100 g 

Sałata zielona 20 g

Herbata czarna granulowana z/c 250 ml

Warzywa pieczone (pietruszka, kalafior, buraki) 100 g

Dip jogurtowo-koperkowy 20 g

Owsianka z jabłkiem i cynamonem 200 g 

Chleb razowy żytnio-pszenny  50 g

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt

Masło extra  82% 10 g

Szynka tostowa- drobiowa, średnio rozdrob. 60 g

Sałatka jarzynowa 100 g 

Sałata zielona 20 g

Herbata czarna granulowana z/c 250 ml

Warzywa pieczone (pietruszka, kalafior, buraki) 100 g

Dip jogurtowo-koperkowy 20 g

  Obiad  obiad_podst3.jpeg  obiad_cukrzyca3.jpeg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Barszcz biały z ziemniakami  350 ml

Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g

Fasolka po bretońsku 350 g

Kiwi 1 szt 

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Ziemniaczana  350 ml  Kasza jęczmienna/sypko 200 g

Filet z kurczaka gotowany 100 g

Sos pomidorowy 80 ml

Surówka wielowarzywna z olejem b/c  150 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml Kiwi 1 szt

Serek homo owocowy 150g 1 szt  (podwieczorek)

 

 

  Śniadanie I i II  sniadanie_podst2.jpeg  sniadanie_cukrzyca2.jpeg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Makaron na mleku 350 ml

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt

Masło extra 82% 10 g

Serek fromage naturalny 80g -Górski przysmak 1 szt 

Papryka świeża 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana z/c 250 m

Gruszka 1szt. 150 g

Makaron pełnoziarnisty na wywarze jarzynowym 350 ml

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g 

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt

Masło extra 82% 10 g

Pasta z twarogu z koperkiem 80 g

 Papryka świeża 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 m

Gruszka 1szt. 150 g

  Obiad  obiad_podst2.jpeg  obiad_cukrzyca2.jpeg 
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Brokułowa z ziemniakami* 350 ml 

Kasza gryczana 200 g

Pulpet drobiowy 100 g

Sos pietruszkowy* 80 ml

Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g

Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 m

Brokułowa z ziemniakami* 350 ml 

Kasza gryczana 200 g Pulpet drobiowy 100 g

Sos pietruszkowy* 80 ml

Surówka z kapusty pekińskiej z olejem  100 g

Sałatka z buraczków i jabłka z olejem  100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Kisiel o smaku wiśniowym z jabłkiem b/c 150 ml (podwieczorek)

 

 

  Śniadanie I i II  sniadanie_podst1.jpeg  sniadanie_cukrzyca.jpeg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

płatki pszenne na mleku 350 ml

chleb mieszany pszenno-żytni 50 g

chleb razowy żytnio-pszenny 50 g

masło extra 82% 10 g

szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 60 g

ogórek świeży 80 g

sałata zielona 20 g

kawa zbożowa z mlekiem 250 ml

sok wielowarzywny 330 ml

płatki pszenne na wywarze jarzynowym 350 ml

chleb razowy żytnio-pszenny 100 g

chleb Graham 50 g

masło extra 82% 15 g

szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 60 g

ogórek świeży 80 g

sałata zielona 20 g

kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml

sok wielowarzywny 330 ml

  Obiad  obiad_podst.jpeg  obiad_cukrzyca.jpeg 
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

fasolowa z ziemniakami * 350 ml

naleśniki ze szpinakiem i fetą 300 g

surówka z marchwi  100 g

kalafior gotowany* 100 g

kompot owocowy* z/c 250 ml

fasolowa z ziemniakami * 350 ml

makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem żółtym * 350 g

surówka z marchwi b/c  100 g

kalafior gotowany* 100 g

kompot owocowy* b/c 250 m

jogurt naturalny 2,5% tł. 150 g 1 szt. (podwieczorek)