Dobry posiłek
Uprzejmie informujemy, że od 30 października 2023 r.
Warmińsko-Mazurskie Centrum Chorób Płuc w Olsztynie przystąpiło do programu pilotażowego
"Dobry posiłek w szpitalu"
wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach
Obraz autorstwa valeria_aksakova na Freepik
- Szczegóły
Śniadanie I i II | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa) | |
Zacierka na mleku 250 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Masło extra 82% 10 g (MLE) Twaróg półtłusty 80 g (MLE) Dżem brzoskwiniowy 30 g Sałatka z pomidorów z jogurtem natur i natką pietr 100 g (MLE) Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,) Gruszka 1szt. 150 g |
Zacierka na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, JAJ, SEL) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb Graham 50 g (GLU PSZ) Masło extra 82% 10 g (MLE) Twaróg półtłusty 80 g (MLE) Sałatka z pomidorów z jogurtem natur i natką pietr 100 g (MLE) Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Gruszka 1szt. 150 g Kefir 2.0% tł 150g 1 szt (MLE) |
|
Obiad | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa) | |
Kalafiorowa z ryżem * 350 ml (MLE, SEL) Ryba smażona (Miruna) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB) Ziemniaki z koperkiem 200 g Surówka z kapusty kiszonej z olejem 100 g Warzywa po grecku* 100 g (GLU PSZ, SEL) Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Kalafiorowa z ryżem * 350 ml (MLE, SEL) Ryba pieczona (Miruna) 100 g (RYB) Ziemniaki z koperkiem 200 g Sos pietruszkowy* 80 ml (GLU PSZ, MLE) Surówka z kapusty kiszonej z olejem b/c 100 g Szpinak gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ) Kompot owocowy* b/c 250 ml Sałatka z ciecierzycy, pomidora i ogórka kiszonego 150 g |
*warzywa i owoce mrożone
GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, RYB - Ryby i pochodne
Śniadanie I i II | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa) | |
Kasza kukurydziana na mleku 250 ml (MLE) Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ) Masło extra 82% 10 g (MLE) Serek wiejski ziarnisty 50 g (MLE) Kiełbasa Żywiecka wieprzow 30 g (SOJ, MLE) Pomidorki koktajlowe 80 g Sałata zielona 20 g Herbata czarna granulowana z/c 250 ml Banan 1szt. 1 szt |
Kasza kukurydziana na mleku 250 ml (MLE) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Bułka pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ) Masło extra 82% 10 g (MLE) Serek wiejski ziarnisty 50 g (MLE) Szynka na kartki wieprzowa, 30 g Pomidorki koktajlowe 80 g Sałata zielona 20 g Herbata czarna granulowana z/c 250 ml Banan 1szt. |
|
Obiad | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa) | |
Barszcz czerwony z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL ) Makaron 200 g (GLU PSZ) Gulasz wołowy 200 g (GLU PSZ) Sałatka szwedzka b/c () 100 g (GOR) Brokuł gotowany* 100 g Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Barszcz czerwony z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Makaron 200 g (GLU PSZ) Gulasz wołowy - dieta 200 g (GLU PSZ) Cukinia gotowana z pomidorami* 100 g Brokuł gotowany* 100 g Kompot owocowy* z/c 250 ml |
*warzywa i owoce mrożone
GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne # bułka pszenna została zamieniona na chleb z przyczyn niezależnych od szpitala
Śniadanie I i II | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa) | |
Ryż na mleku z musem truskawkowym 200 g (MLE) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Masło extra 82% 10 g (MLE) Pasztet Jana,wędlina wieprzowa pieczona 60 g (GLU PSZ, JAJ, SEL) Serek śmietankowy naturalny 30 g (MLE) Papryka świeża 90 g Roszponka 10 g Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) |
Ryż na wywarze jarzynowym 250 ml ( SEL) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb Graham 50 g (GLU PSZ) Masło extra 82% 10 g (MLE) Szynka tostowa- drobiowa 60 g (SOJ, GOR) Serek śmietankowy naturalny 30 g (MLE) Papryka świeża 90 g Roszponka 10 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Kiwi 1 szt 1 szt Orzechy włoskie łuskane 30 g (ORZ) |
|
Obiad | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa) | |
Rosół z makaronem * 350 ml (GLU PSZ, SEL) Ziemniaki z koperkiem 200 g Eskalopka z kurczaka 100 g (GLU PSZ, JAJ, MLE) Surówka Colesław b/c () 100 g ( JAJ, MLE, GOR) Fasolka szparagowa z bułką tartą i z olejem * 100 g (GLU PSZ) Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Rosół z makaronem pełnoziarnistym * 350 ml (GLU PSZ, SEL) Ziemniaki z koperkiem 200 g Filet z kurczaka gotowany 100 g Sos bazyliowy* 80 ml (GLU PSZ, SEL) Surówka z kapusty pekińskiej z olejem () 100 g Fasolka szparagowa z wody* 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Serek homo naturalny 150g 1 szt (MLE) |
*warzywa i owoce mrożone
GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, RYB - Ryby i pochodne
Śniadanie I i II | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa) | |
Makaron na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ) Masło extra 82% 10 g (MLE) Pasta z makreli wędzonej z warzywami* 50 g (RYB, SEL) Polędwica delikatna drobiowo-wieprzowy 50 g Ogórek świeży 80 g Sałata strzępiasta czerwona 20 g Herbata czarna granulowana z/c 250 ml Winogrona 150 g |
Makaron na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, SEL) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ) Masło extra 82% 10 g (MLE) Pasta z makreli wędzonej z warzywami* 50 g (RYB, SEL) Polędwica delikatna drobiowo-wieprzowa 50 g Ogórek świeży 80 g Sałata strzępiasta czerwona 20 g Herbata czarna granulowana b/c 250 ml Winogrona 150 g Kanapka z twarożkiem i pomidorem 1 szt (GLU PSZ, MLE) |
|
Obiad | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa) | |
Wielowarzywna z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ) Pieczeń rzymska wieprzowa 100 g (GLU PSZ, JAJ) Sos ziołowy* 80 ml (GLU PSZ, SEL) Surówka z rzepy, jabłka i marchewki 100 g (MLE) Marchew gotowana z olejem* 100 g Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Wielowarzywna z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ) Pieczeń rzymska wieprzowa 100 g (GLU PSZ, JAJ) Sos ziołowy* 80 ml (GLU PSZ, SEL) Surówka z rzepy, jabłka i marchewki () 100 g (MLE) Surówka z selera i jabłka b/c () 100 g (MLE, SEL) Kompot owocowy* b/c 250 ml Sałatka z ciecierzycy, pomidora i ogórka kiszonego 150 g (podwieczorek) |
*warzywa i owoce mrożone
GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, RYB - Ryby i pochodne
Śniadanie I i II | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta łatwostrawna | |
Płatki owsiane na mleku 250 ml (MLE, GLU OW) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Masło extra 82% 10 g (MLE) Szynka Piastowska- wp., wędzona 30 g (SOJ) Serek kanapkowy śmietankowy 30g Hochland 1 szt (MLE) Papryka świeża 80 g Mix sałat 20 g Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Gruszka 1szt. 150 g |
Płatki owsiane na mleku 250 ml (MLE, GLU OW) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ) Masło extra 82% 10 g (MLE) Szynka Piastowska- wp., wędzona 30 g (SOJ) Serek kanapkowy śmietankowy 30g Hochland 1 szt (MLE) Pomidorki koktajlowe 80 g Mix sałat 20 g Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Banan – 1 szt |
|
Obiad | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa) | |
Grochowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, SEL) Kotlety ziemniaczane pieczone 300 g (GLU PSZ, JAJ) Sos pieczarkowy 80 ml (GLU PSZ, MLE) Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g (JAJ, GOR) Brokuł z sezamem i z olejem* 100 g ( SEZ) Kefir 2% tł 150 ml (MLE) Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Grochowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, SEL) Kotlety ziemniaczane () pieczone 300 g (GLU PSZ, JAJ) Sos pieczarkowy 80 ml (GLU PSZ, MLE) Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g (JAJ, GOR) Brokuł z sezamem i z olejem* 100 g ( SEZ) Kefir 2% tł 150 ml (MLE) Kompot owocowy* b/c 250 ml Sok pomidorowy 0,3l 1 szt (podwieczorek) |
*warzywa i owoce mrożone
GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, RYB - Ryby i pochodne
- Szczegóły
Śniadanie I i II | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa) | |
Kasza manna na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Masło extra 82% 10 g (MLE) Serek naturalny Hej 150g 1 szt (MLE) Dżem 25 g 1 szt Surówka z marchwi i pomarańczy z olejem b/c 90 g Rukola 10 g Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Gruszka 1szt. 150 g |
Kasza manna na wywarze jarzynowym* 250 ml (GLU PSZ, SEL) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb Graham 50 g (GLU PSZ) Masło extra 82% 10 g (MLE) Serek naturalny Hej 150g 1 szt (MLE) Polędwica wiśniowa wędzona 30 g (GLU PSZ, SOJ) Rukola 10 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Gruszka 1szt. 150 g Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE) |
|
Obiad | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa) | |
Pomidorowa z makaronem * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Ziemniaki z koperkiem 200 g Łosoś pieczony 100 g (RYB) Sos cytrynowy 80 ml (GLU PSZ, MLE) Surówka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g Bukiet jarzyn gotowany z olejem* 100 g (SEL) Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Pomidorowa z makaronem pełnoziarnistym* 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Ziemniaki z koperkiem 200 g Łosoś pieczony 100 g (RYB) Surówka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g Szpinak gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ) Kompot owocowy* b/c 250 ml Kisiel o smaku cytrynowym z jabłkiem b/c 150 m (podwieczorek) |
*warzywa i owoce mrożone
GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, RYB - Ryby i pochodne
Śniadanie I i II | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa) | |
Owsianka z jabłkiem, rodzynkami i cynamonem 250 g (MLE, GLU OW) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ) Masło extra 82% 10 g (MLE) Szynka tostowa- drobiowa 30 g (SOJ, GOR) Ser żółty 30 g (MLE) Sałatka jarzynowa* 100 g (JAJ, MLE, SEL, GOR) Sałata zielona 20 g Herbata czarna granulowana z/c 250 m Sok pomidorowy 0,2L-100% tłoczony 1 szt |
Owsianka z jabłkiem i cynamonem 250 g (MLE, GLU OW) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ) Masło extra 82% 10 g (MLE) Szynka tostowa- drobiowa 60 g (SOJ, GOR) Sałatka jarzynowa* 100 g (JAJ, MLE, SEL, GOR) Sałata zielona 20 g Herbata czarna granulowana b/c 250 ml Sok pomidorowy 0,2L-100% tłoczony 1 szt |
|
Obiad | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa) | |
Barszcz biały z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT) Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Fasolka po bretońsku 350 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, GOR) Kiwi 1 szt Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Ziemniaczana * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ) Filet z kurczaka gotowany 100 g Sos pomidorowy 80 ml (GLU PSZ) Surówka wielowarzywna z olejem b/c () 150 g (SEL) Kompot owocowy* b/c 250 ml Kiwi 1 szt Serek homo owocowy 150g 1 szt (MLE) |
*warzywa i owoce mrożone
GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, ORZ - Orzechy: włoskie, laskowe, pekan, nerkowce, pistacje, migdały, GOR - Gorczyca i produkty pochodne
Śniadanie I i II | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa) | |
Kasza jęczmienna na mleku 250 ml (MLE, GLU JĘCZ) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Masło extra 82% 10 g (MLE) Kiełbasa Żywiecka wieprzowa 30 g (SOJ, MLE) Serek kanapkowy mini serek twarogowy śmietankowy 30g Hochland 1 szt (MLE) Pomidorki koktajlowe 80 g Sałata zielona 20 g Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Pudding z nasion chia z musem jabłkiem 150 g (MLE) |
Kasza jęczmienna na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL, GLU JĘCZ) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb Graham 50 g (GLU PSZ) Masło extra 82% 10 g (MLE) Szynka na kartki wieprzowa 30 g Serek kanapkowy mini serek twarogowy śmietankowy 30g Hochland 1 szt (MLE) Pomidorki koktajlowe 80 g Sałata zielona 20 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Pudding z nasion chia z musem jabłkiem 150 g (MLE) |
|
Obiad | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa) | |
Pieczarkowa z makaronem * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Ziemniaki z koperkiem 200 g Pulpet drobiowy 100 g (GLU PSZ, JAJ) Sos pietruszkowy* 80 ml (GLU PSZ, MLE) Surówka z selera i orzechów z jogurtem 100 g (MLE, ORZ, SEL) Marchew gotowana z olejem* 100 g Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Pieczarkowa z makaronem * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Ziemniaki z koperkiem 200 g Pulpet drobiowy 100 g (GLU PSZ, JAJ) Sos pietruszkowy* 100 ml (GLU PSZ, MLE) Surówka z selera i orzechów z jogurtem 100 g (MLE, ORZ, SEL) Cukinia gotowana z pomidorami* b/c 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33l 1 szt (podwieczorek) |
*warzywa i owoce mrożone
GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, ORZ - Orzechy: włoskie, laskowe, pekan, nerkowce, pistacje, migdały.
Śniadanie I i II | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa) | |
Makaron na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ) Masło extra 82% 10 g (MLE) Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE) Szynka Piastowska- wp. 30 g (SOJ) Papryka świeża 80 g Sałata lodowa 20 g Herbata czarna granulowana z/c 250 m Melon 150 g |
Makaron pełnoziarnisty na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, SEL) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ) Masło extra 82% 10 g (MLE) Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE) Szynka Piastowska- wp. 30 g (SOJ) Papryka świeża 80 g Sałata lodowa 20 g Herbata czarna granulowana b/c 250 ml Melon 150 g Serek homo naturalny 150g 1 szt (MLE) |
|
Obiad | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa) | |
Brokułowa z ziemniakami* 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Kasza gryczana 200 g Łopatka wieprzowa gotowana 100 g Sos pieczeniowy 80 ml (GLU PSZ) Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 100 g Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Brokułowa z ziemniakami* 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Kasza gryczana 200 g Łopatka wieprzowa gotowana 100 g Sos własny 80 ml (GLU PSZ, SEL) Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Kisiel o smaku wiśniowym z jabłkiem b/c |
*warzywa i owoce mrożone
GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany.
Śniadanie I i II | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa) | |
Płatki pszenne na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Masło extra 82% 10 g (MLE) Serek homo. naturalny 50 g (MLE) Szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 30 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL) Ogórek świeży 80 g Sałata zielona 20 g Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Gruszka 1szt. 150 g |
Płatki pszenne na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, SEL) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb Graham 50 g (GLU PSZ) Masło extra 82% 10 g (MLE) Serek homo. naturalny 50 g (MLE) Szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 30 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL) Ogórek świeży 80 g Sałata zielona 20 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Gruszka 1szt. 150 g Kanapka z szynką i pomidorem (chleb razowy 40g, masło 5g, szynka 25g, pomidor 15g) 1 szt (GLU PSZ, SOJ, MLE, GOR) |
|
Obiad | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa) | |
Fasolowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, SEL) Pierogi z serem* 300 g (GLU PSZ, MLE) Surówka z marchwi b/c () 100 g (MLE) Kalafior gotowany* 100 g Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Fasolowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, SEL) Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem żółtym * 350 g (GLU PSZ, MLE,) Surówka z marchwi b/c () 100 g (MLE) Kalafior gotowany* 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE) (podwieczorek) |
*warzywa i owoce mrożone
GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne.
- Szczegóły
Śniadanie I i II | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa) | |
Zacierka na mleku 250 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE) Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Masło extra 82% 10 g (MLE) Serek kanapkowy 30g Hochland 1 szt (MLE) Szynka Piastowska- wp. 30 g (SOJ) Papryka świeża 80 g Sałata zielona 20 g Banan 1szt. 1 szt |
Zacierka na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, JAJ, SEL) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb Graham 50 g (GLU PSZ) Masło extra 82% 10 g (MLE) Serek kanapkowy 30g Hochland 1 szt (MLE) Papryka świeża 80 g Sałata zielona 20 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Kefir 2% tł 150 ml (MLE) Kiwi 1 szt 1 szt |
|
Obiad | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa) | |
Krupnik jęczmienny * 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ) Ziemniaki z koperkiem 200 g Kotlet z ryby (Dorsz) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB) Surówka z kapusty kiszonej z olejem b/c () 100 g Surówka z selera i orzechów. 100 g MLE, ORZ, SEL) Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Krupnik jęczmienny * 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ) Ziemniaki z koperkiem 200 g Ryba gotowana (Dorsz) 100 g (RYB) Sos koperkowy * 80 ml (GLU PSZ, MLE) Surówka z kapusty kiszonej z olejem b/c () 100 g Surówka z selera i orzechów. 100 g ( MLE, ORZ, SEL) Kompot owocowy* b/c 250 ml Kisiel o smaku cytrynowym z jabłkiem b/c 150 m |
*warzywa i owoce mrożone
GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, RYB - Ryby i pochodne, ORZ - Orzechy: włoskie, laskowe, pekan, nerkowce, pistacje, migdały
Śniadanie I i II | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa) | |
Kasza manna na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Masło extra 82% 10 g (MLE) Ser ricotta z cynamonem 50 g (JAJ, MLE) Szynka Piastowska- wp. 30 g (SOJ) Dżem 25 g 1 szt Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g Kakao z mlekiem 250 ml (MLE) Śliwka 2 szt |
Kasza manna na wywarze jarzynowym* 250 ml ( GLU PSZ, SEL) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb Graham 50 g (GLU PSZ) Masło extra 82% 10 g (MLE) Ser ricotta z cynamonem 50 g (JAJ, MLE) Szynka Piastowska- wp. 30 g (SOJ) Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g Kakao z mlekiem b/c 250 ml (MLE) Śliwka 2 szt Słupki z warzyw 100 g Serek Almette mini 30g 1 szt (MLE) |
|
Obiad | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa) | |
Pomidorowa z makaronem * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Ziemniaki z koperkiem 200 g Łosoś pieczony 100 g (RYB) Sos cytrynowy 80 ml (GLU PSZ, MLE) Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 100 g Szpinak gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ) Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Pomidorowa z makaronem pełnoziarnistym * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Ziemniaki z koperkiem 200 g Łosoś pieczony 100 g (RYB) Sos cytrynowy 80 ml (GLU PSZ, MLE) Sałatka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g Szpinak gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ) Kompot owocowy* b/c 250 ml Jogurt naturalny 150g 1 szt (MLE) (podwieczorek) |
*warzywa i owoce mrożone
GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, JAJ - Jaja i pochodne, RYB - Ryby i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni
Śniadanie I i II | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa) | |
Jaglanka pomarańczowa z siemieniem lnianym 250 g (MLE) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Masło extra 82% 10 g (MLE) Ser topiony trójkat 17,5 g 1 szt (MLE) Kiełbasa Żywiecka wieprzowa 30 g (SOJ, MLE) Pomidor 90 g Rukola 10 g Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Gruszka 1szt. 150 g |
Płatki owsiane na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL, GLU OW) Chleb Graham 50 g (GLU PSZ) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT) Masło extra 82% 10 g (MLE) Serek homogenizowany o smaku naturalnym z ziołami 50 g (MLE) Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 30 g Pomidor 90 g Rukola 10 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE) Gruszka 1szt. 150 g |
|
Obiad | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa) | |
Kapuśniak z kapusty białej 350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR) Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ) Pieczeń rzymska wieprzowa 100 g (GLU PSZ, JAJ) Sos jarzynowy * 80 ml (GLU PSZ, SEL) Surówka z marchwi i chrzanu 100 g ( MLE, S02) Cukinia gotowana z pomidorami* 100 g Kompot owocowy* z/c 250 m |
Ziemniaczana * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Kasza jęczmienna/sypko 200 g ( GLU JĘCZ) Pieczeń rzymska wieprzowa 100 g (GLU PSZ, JAJ) Sos jarzynowy * 80 ml (GLU PSZ, SEL) Surówka z marchwi i chrzanu b/c 100 g ( MLE, S02) Cukinia gotowana z pomidorami* 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Słupki z marchewki i ogórka 100 g Hummus 30 g (SEZ) |
*warzywa i owoce mrożone
Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SEL - Seler i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SOJ - Soja i pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, SEZ - Nasiona sezamu i pochodne
Śniadanie I i II | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa) | |
Płatki pszenne na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Bułka pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ) Masło extra 82% 10 g (MLE) Szynka krucha z pieca wieprzowa 30 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL) Twarożek 30 g (MLE) Rzodkiew biała 80 g Sałata lodowa 20 g Herbata czarna granulowana z/c 250 ml Jabłko 1 szt |
Płatki pszenne na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, SEL) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT) Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ ) Masło extra 82% 10 g (MLE) Szynka krucha z pieca wieprzowa 30 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL ) Twarożek 30 g (MLE) Rzodkiew biała 80 g Sałata lodowa 20 g Herbata czarna granulowana b/c 250 ml Sok pomidorowy 0,2L-100% tłoczony 1 szt Jabłko 1 szt |
|
Obiad | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa) | |
Jarzynowa z makaronem* dieta 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Kotlet drobiowy panierowany w sezamie 100 g (GLU PSZ, JAJ, SEZ) Ziemniaki z koperkiem 200 g Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g ( JAJ, GOR) Marchew gotowana z olejem* 100 g Kompot owocowy* z/c 250 m |
Jarzynowa z makaronem pełnoziarnistym* dieta 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Filet z kurczaka pieczony 100 g (GLU PSZ) Sos pietruszkowy* 80 ml (GLU PSZ, MLE) Ziemniaki z koperkiem () 200 g Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g (JAJ, GOR) Fasolka szparagowa z wody* 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Sałatka z pęczaku, Cieciorki, ogórka i papryki 150 g (GLU PSZ) (podwieczorek) |
*warzywa i owoce mrożone
Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SEL - Seler i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SOJ - Soja i pochodne, JAJ - Jaja i pochodne
Śniadanie I i II | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa) | |
Kasza kukurydziana na mleku 250 ml (MLE) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Masło extra 82% 10 g (MLE) Szynka tostowa- drobiowa, średnio rozdrob. 30 g (SOJ, GOR) Ser topiony trójkat 17,5 g 1 szt (MLE) Ogórek świeży 80 g Sałata strzępiasta czerwona 20 g Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Śliwka 2 szt |
Kasza kukurydziana na wywarze jarzynowym 350 ml (SEL) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb Graham 50 g (GLU PSZ) Masło extra 82% 10 g (MLE) Szynka tostowa- drobiowa 30 g (SOJ, GOR) Serek kanapkowy mini serek twarogowy śmietankowy 30g Hochland 1 szt (MLE) Ogórek świeży 80 g Sałata strzępiasta czerwona 10 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Kanapka z szynką i sałatą 1 szt ( GLU PSZ, SOJ, MLE) Śliwka szt 2 szt |
|
Obiad | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa) | |
Barszcz ukraiński z ziemniakami* 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Makaron ze szpinakiem i serem żółtym * 300 g (GLU PSZ, MLE) Surówka z selera i marchwi z olejem b/c 100 g (SEL) Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Barszcz ukraiński z ziemniakami* 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL) Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i twarogiem*dieta 300 g (GLU PSZ, MLE) Surówka z selera i marchwi z olejem () b/c 100 g (SEL, ) Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Kisiel o smaku cytrynowym b/c 150 ml (podwieczorek) |
*warzywa i owoce mrożone
Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SEL - Seler i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SOJ - Soja i pochodne
- Szczegóły
Śniadanie I i II | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa) | |
Kasza manna na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Masło extra 82% 10 g (MLE) Ser ricotta z cynamonem 50 g (JAJ, MLE) Szynka Piastowska- wp. 30 g (SOJ) Dżem 25 g 1 szt Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g Kakao z mlekiem 250 ml (MLE) Śliwka 2 szt |
Kasza manna na wywarze jarzynowym* 250 ml ( GLU PSZ, SEL) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb Graham 50 g (GLU PSZ) Masło extra 82% 10 g (MLE) Ser ricotta z cynamonem 50 g (JAJ, MLE) Szynka Piastowska- wp. 30 g (SOJ) Pomidor 80 g Sałata zielona 20 g Kakao z mlekiem b/c 250 ml (MLE) Śliwka 2 szt Słupki z warzyw 100 g Serek Almette mini 30g 1 szt (MLE) |
|
Obiad | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa) | |
Pomidorowa z makaronem * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Ziemniaki z koperkiem 200 g Łosoś pieczony 100 g (RYB) Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 100 g Szpinak gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ) Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Pomidorowa z makaronem pełnoziarnistym * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Ziemniaki z koperkiem 200 g Łosoś pieczony 100 g (RYB) Sos cytrynowy 80 ml (GLU PSZ, MLE) Sałatka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g Szpinak gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ) Kompot owocowy* b/c 250 ml Jogurt naturalny 150g 1 szt (MLE) (podwieczorek) |
*warzywa i owoce mrożone
GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, JAJ - Jaja i pochodne, RYB - Ryby i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni
Śniadanie I i II | ![]() |
![]() |
Dieta niskokaloryczna | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów bezglutenowa (dieta cukrzycowa bezglutenowa) | |
Zacierka na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, JAJ, SEL) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ) Masło extra 82% 10 g (MLE) Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE) Hummus 30 g (SEZ) Pomidorki koktajlowe 80 g Sałata lodowa 20 g Herbata czarna granulowana b/c 250 ml |
Makaron bezglutenowy na wywarze jarzynowym 250 ml ( JAJ, SEL) Chleb bezglutenowy 100 g Masło extra 82% 10 g (MLE) Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE) Hummus 30 g (SEZ) Pomidor 80 g Sałata lodowa 20 g Herbata czarna granulowana b/c 250 ml Pudding z nasion chia z kiwi 150 g (MLE) |
|
Obiad | ![]() |
![]() |
Dieta niskokaloryczna | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów bezglutenowa (dieta cukrzycowa bezglutenowa) | |
Barszcz biały z ziemniakami * 200 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT) Gołąbki z kapusty włoskiej i mięsem drobiowym pieczone 200 g ( JAJ) Sos pomidorowy 80 ml (GLU PSZ) Surówka z selera i jabłka b/c 100 g (MLE, SEL) Brokuł gotowany* 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Koktajl wieloowocowy* b/c 150 ml (MLE, ) (podwieczorek) |
Zupa ziemniaczana* 350 ml Gołąbki z kapusty włoskiej i mięsem drobiowym pieczone 250 g ( JAJ ) Sos pomidorowy 80 ml Surówka z selera i jabłka b/c 100 g (MLE, SEL) Brokuł gotowany* 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml |
*warzywa i owoce mrożone
Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SEL - Seler i pochodne, JAJ – jaja i pochodne, SEZ – nasiona sezamu i pochodne.
Śniadanie I i II | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
Płatki jaglane błyskawiczne na mleku 250 g (MLE) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Masło extra 82% 10 g (MLE) Ser żółty 30 g (MLE) Pierś delikatna z kurnej półki. 30 g Papryka świeża 80 g Mix sałat 20 g Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Gruszka 1szt. 150 g |
Płatki jaglane na wywarze jarzynowym. 250 ml (GLU PSZ, SEL) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb Graham 50 g (GLU PSZ) Masło extra 82% 10 g (MLE) Ser żółty 30 g (MLE) Pierś delikatna z kurnej półki 30g Papryka świeża 80 g Mix sałat 20 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Gruszka 1szt. 150 g Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE) |
|
Obiad | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
Krupnik jęczmienny * 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ) Ziemniaki z koperkiem 200 g Filet z indyka pieczony 100 g Sos jarzynowy * 80 ml (GLU PSZ, SEL) Ogórek kiszony z cebulką z olejem 100 g Buraczki gotowane drobno tarte b/c 100 g Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Krupnik jęczmienny * 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ) Ziemniaki z koperkiem 200 g Filet z indyka pieczony 100 g Sos jarzynowy * 80 ml (GLU PSZ, SEL) Ogórek kiszony z cebulką z olejem 100 g Surówka z marchwi b/c () 100 g (MLE) Kompot owocowy* b/c 250 ml Budyń o smaku waniliowym b/c 150 ml (MLE) (podwieczorek) |
*warzywa i owoce mrożone
Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SEL - Seler i pochodne
Śniadanie I i II | ![]() |
![]() |
Dieta łatwostrawna | Dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego (dieta wrzodowa) | |
Kasza kukurydziana na mleku 250 ml (MLE) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Bułka pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ) Masło extra 82% 10 g (MLE) Schab Ojca Grzegorza-wędlina wieprzowa 30 g (SOJ) Twaróg półtłusty 30 g (MLE) Pomidorki koktajlowe 80 g Sałata strzępiasta czerwona 20 g Herbata czarna granulowana z/c 250 ml Mandarynki 2 szt |
Kasza kukurydziana na mleku 250 ml (MLE) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Bułka pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ) Masło extra 82% 10 g (MLE) Schab Ojca Grzegorza-wędlina wieprzowa 30 g (SOJ) Twaróg półtłusty 30 g (MLE) Pomidor b/skórki 80 g Sałata zielona 20 g Herbata czarna granulowana z/c 250 ml Banan 1 szt |
|
Obiad | ![]() |
![]() |
Dieta łatwostrawna | Dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego (dieta wrzodowa) | |
Solferino * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Makaron 200 g (GLU PSZ ) Bitka z szynki wieprzowej 100 g (GLU PSZ) Sos szpinakowy* 80 ml (GLU PSZ) Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Solferino * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Makaron 200 g (GLU PSZ) Bitka z szynki wieprzowej 100 g (GLU PSZ) Sos szpinakowy* 80 ml (GLU PSZ ) Cukinia pieczona z olejem * 100 g Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g Kompot owocowy* z/c 250 ml |
*warzywa i owoce mrożone
Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SOJ - Soja i pochodne, SEL - Seler i pochodne
Śniadanie I i II | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
Płatki jęczmienne na mleku 250 ml (MLE, GLU JĘCZ) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Masło extra 82% 10 g (MLE) Szynka na kartkiwieprzowa 30 g Ser mozzarella kulki 35 g (MLE) Rzodkiewka szatkowana z jogurtem i szczypiorkiem 80 g (MLE) Rukola 20 g Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33l 1 szt |
Płatki jęczminne na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL, GLU JĘCZ) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb Graham 50 g (GLU PSZ) Masło extra 82% 10 g (MLE) Szynka na kartkiwieprzowa 30 g Ser mozzarella kulki 35 g (MLE) Rzodkiewka szatkowana z jogurtem i szczypiorkiem 80 g (MLE) Rukola 20 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33l 1 szt |
|
Obiad | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
Brokułowa z ryżem * 350 ml (MLE, SEL) Pierogi z serem* 200 g (GLU PSZ, MLE) Sos jogurtowy naturalny 80 g (MLE) Surówka z marchwi z pomarańczami, rodzynkami i z olejem 100 g Kompot owocowy* z/c 250 ml Jabłko 1 szt |
Brokułowa z ryżem * 350 ml (MLE, SEL) Ziemniaki z koperkiem 200 g Gulasz warzywny z ciecierzycą * 200 g (GLU PSZ, SEL) Surówka z marchwi i pomarańczy z olejem b/c 100 g Jabłko 1 szt Kompot owocowy* b/c 250 ml Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE) (podwieczorek) |
*warzywa i owoce mrożone
Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SEL - Seler i pochodne
- Szczegóły
Śniadanie I i II | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
Zacierka na mleku 350 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE) Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Masło extra 82% 10 g (MLE) Twaróg półtłusty 80 g (MLE) Dżem brzoskwiniowy 30 g Gruszka 1szt. 150 g Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Kasza manna z musem truskawkowym b/c 200 g (GLU PSZ, MLE) |
Zacierka na wywarze jarzynowym 350 ml (GLU PSZ, JAJ, SEL) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Chleb Graham 50 g (GLU PSZ) Masło extra 82% 10 g (MLE) Twaróg półtłusty 80 g (MLE) Gruszka 1szt. 150 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ) Kasza manna z musem truskawkowym b/c 200 g (GLU PSZ, MLE) |
|
Obiad | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
Kalafiorowa z ryżem * 350 ml (MLE, SEL) Ryba smażona (miruna) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB Ziemniaki z koperkiem 200 Surówka z kapusty kiszonej z olejem 100 g Warzywa po grecku* 100 g (GLU PSZ, SEL Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Kalafiorowa z ryżem * 350 ml (MLE, SEL) Ryba pieczona (miruna) 100 g (RYB) Ziemniaki z koperkiem 200 g Sos pietruszkowy* 80 ml (GLU PSZ, MLE) Surówka z kapusty kiszonej z olejem b/c () 100 g Szpinak gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ) Kompot owocowy* b/c 250 ml Warzywa pieczone (buraki, marchew, cukinia) 100 g (podwieczorek) Dip ziołowy 20 g (MLE) (podwieczorek) |
*warzywa i owoce mrożone
Alergeny: JAJ - Jaja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SEL - Seler i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, RYB - Ryby i pochodne
Śniadanie I i II | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
Kasza kukurydziana na mleku 350 ml (MLE) Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ) Masło extra 82% 10 g (MLE) Kiełbasa Żywiecka wieprzowa 60 g (SOJ, MLE) Pomidorki koktajlowe 80 g Sałata zielona 20 g Herbata czarna granulowana z/c 250 ml Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Twarożek z papryką 30 g (MLE) |
Kasza kukurydziana na wywarze jarzynowym 350 ml (SEL) Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ) Masło extra 82% 10 g (MLE) Szynka na kartkiwieprzowa wędzona 60 g Pomidorki koktajlowe 80 g Sałata zielona 20 g Herbata czarna granulowana b/c 250 ml Chleb mieszany pszenno-żytni 30 g (GLU PSZ, GLU ŻYT) Twarożek z papryką 30 g (MLE) |
|
Obiad | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
Barszcz czerwony z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Makaron 200 g (GLU PSZ) Gulasz wołowy 200 g (GLU PSZ) Sałatka szwedzka b/c () 100 g (GOR) Brokuł gotowany* 100 g Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Barszcz czerwony z ziemniakami * b/c 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL) Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ) Gulasz wołowy 200 g (GLU PSZ) Sałatka szwedzka b/c 100 g (GOR) Brokuł gotowany* 100 g Kompot owocowy* b/c 250 m Sok pomidorowy 0,3l 1 szt |
*warzywa i owoce mrożone
Alergeny: SEL - Seler i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SOJ - Soja i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne
Śniadanie I i II | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
Ryż na mleku z musem czekoladowo-orzechowym C&C 200 g Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g Masło extra 82% 10 g Pasztet Jana, wędlina wieprzowa, podrobowa pieczona 60 g Serek śmietankowy naturalny 30 g Papryka świeża 80 g Roszponka 20 g Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml |
Makaron na wywarze jarzynowym 350 ml Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g Chleb Graham 50 g Masło extra 82% 10 g Szynka tostowa- drobiowa, średnio rozdrob. 60 g Serek śmietankowy naturalny 30 g Papryka świeża 80 g Roszponka 20 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml Kiwi 1 szt Orzechy włoskie łuskane 30 g |
|
Obiad | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
Rosół z makaronem * 350 ml Ziemniaki z koperkiem 200 g Eskalopka z kurczaka 100 g Surówka Colesław b/c 100 g Fasolka szparagowa z bułką tartą i z olejem * 100 g Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Rosół z makaronem pełnoziarnistym * 350 ml Ziemniaki z koperkiem 200 g Filet z kurczaka gotowany 100 g Sos bazyliowy* 80 ml Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g Fasolka szparagowa z wody* 100 g Kompot owocowy* b/c 250 m Serek homo naturalny 150g 1 szt (podwieczorek) |
Śniadanie I i II | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
Makaron na mleku 350 ml Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g Bułka graham-pszenna 50g 1 szt Masło extra 82% 10 g Pasta z makreli wędzonej z warzywami* 100 g Ogórek świeży 80 g Sałata strzępiasta czerwona 20 g Herbata czarna granulowana z/c 250 m Jogurt z płatkami owsianymi i musem truskawkowym b/c 150 g |
Makaron na wywarze jarzynowym 350 ml Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g Bułka graham-pszenna 50g 1 szt Masło extra 82% 10 g Pasta z makreli wędzonej z warzywami* 100 g Ogórek świeży 80 g Sałata strzępiasta czerwona 20 g Herbata czarna granulowana b/c 250 m Jogurt z płatkami owsianymi i musem truskawkowym b/c 150 g |
|
Obiad | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
Wielowarzywna z ziemniakami 350 ml Kasza jęczmienna/sypko 200 g Pieczeń rzymska wieprzowa 100 g Sos ziołowy 80 ml Surówka z rzepy, jabłka i marchewki 100 g Marchew gotowana z olejem* 100 g Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Wielowarzywna z ziemniakami* 350 ml Kasza jęczmienna/sypko 200 g Pieczeń rzymska wieprzowa 100 g Sos ziołowy* 80 ml Surówka z rzepy, jabłka i marchewki 100 g Surówka z selera i jabłka b/c 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Sałatka z ciecierzycy, pomidora i ogórka kiszonego 150 g (podwieczorek) |
Śniadanie I i II | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
Płatki owsiane na mleku 350 ml Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g Masło extra 82% 10 g Szynka Piastowska- wp., wędzona, parzona z dod. b.sojowego i wody 60 g Papryka świeża 80 g Mix sałat 20 g Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml Koktajl wieloowocowy* b/c 200 ml |
Płatki owsiane na wywarze jarzynowym 350 ml Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g Chleb Graham 50 g Masło extra 82% 10 g Szynka Piastowska- wieprzowa, wędzona 60 g Papryka świeża 80 g Mix sałat 20 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml Koktajl wieloowocowy* b/c 200 ml |
|
Obiad | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
Grochowa z ziemniakami 350 ml Kotlety ziemniaczane pieczone 300 g Sos pieczarkowy 80 ml Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g Brokuł z sezamem i z olejem* 100 g Kefir 2% tł 150 ml Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Grochowa z ziemniakami 350 ml Kotlety ziemniaczane pieczone 300 g Sos pieczarkowy 80 ml Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g Brokuł z sezamem i z olejem* 100 g Kefir 2% tł 150 ml Kompot owocowy* b/c 250 ml Sok pomidorowy 0,3l 1 szt (podwieczorek) |
- Szczegóły
Śniadanie I i II | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
Kasza manna na mleku 350 ml Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g Masło extra 82% 10 g Serek naturalny Bieluch 150g 1 szt Dżem 25 g 1 szt Śliwka 1 szt Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml Sok marchwiowy 200 ml |
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) Kasza manna na wywarze jarzynowym 350 ml Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g Chleb Graham 50 g Masło extra 82% 10 g Serek naturalny Bieluch 150g 1 szt Pomidor 80 g Śliwka 1 szt Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml |
|
Obiad | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
Pomidorowa z makaronem 350 ml Ziemniaki z koperkiem 200 g Łosoś pieczony 100 g Sos cytrynowy 80 ml Surówka z kapusty czerwonej z olejem 100 g Bukiet jarzyn gotowany z olejem 100 g Kompot owocowy z/c 250 ml |
Pomidorowa z makaronem pełnoziarnistym 400 ml Ziemniaki z koperkiem 200 g Łosoś pieczony 100 g Surówka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g Bukiet jarzyn gotowany z olejem 100 g Kompot owocowy b/c 250 ml Kisiel o smaku cytrynowym z jabłkiem b/c 150 ml (podwieczorek) |
Śniadanie I i II | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
Owsianka z jabłkiem, rodzynkami i cynamonem 200 g Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g Bułka graham-pszenna 50g 1 szt Masło extra 82% 10 g Szynka tostowa-drobiowa, średnio rozdrob. 60 g Sałatka jarzynowa 100 g Sałata zielona 20 g Herbata czarna granulowana z/c 250 ml Warzywa pieczone (pietruszka, kalafior, buraki) 100 g Dip jogurtowo-koperkowy 20 g |
Owsianka z jabłkiem i cynamonem 200 g Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g Bułka graham-pszenna 50g 1 szt Masło extra 82% 10 g Szynka tostowa- drobiowa, średnio rozdrob. 60 g Sałatka jarzynowa 100 g Sałata zielona 20 g Herbata czarna granulowana z/c 250 ml Warzywa pieczone (pietruszka, kalafior, buraki) 100 g Dip jogurtowo-koperkowy 20 g |
|
Obiad | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
Barszcz biały z ziemniakami 350 ml Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g Fasolka po bretońsku 350 g Kiwi 1 szt Kompot owocowy* z/c 250 ml |
Ziemniaczana 350 ml Kasza jęczmienna/sypko 200 g Filet z kurczaka gotowany 100 g Sos pomidorowy 80 ml Surówka wielowarzywna z olejem b/c 150 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Kiwi 1 szt Serek homo owocowy 150g 1 szt (podwieczorek) |
Śniadanie I i II | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
Makaron na mleku 350 ml Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g Bułka graham-pszenna 50g 1 szt Masło extra 82% 10 g Serek fromage naturalny 80g -Górski przysmak 1 szt Papryka świeża 80 g Sałata lodowa 20 g Herbata czarna granulowana z/c 250 m Gruszka 1szt. 150 g |
Makaron pełnoziarnisty na wywarze jarzynowym 350 ml Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g Bułka graham-pszenna 50g 1 szt Masło extra 82% 10 g Pasta z twarogu z koperkiem 80 g Papryka świeża 80 g Sałata lodowa 20 g Herbata czarna granulowana b/c 250 m Gruszka 1szt. 150 g |
|
Obiad | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
Brokułowa z ziemniakami* 350 ml Kasza gryczana 200 g Pulpet drobiowy 100 g Sos pietruszkowy* 80 ml Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 100 g Kompot owocowy* z/c 250 m |
Brokułowa z ziemniakami* 350 ml Kasza gryczana 200 g Pulpet drobiowy 100 g Sos pietruszkowy* 80 ml Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml Kisiel o smaku wiśniowym z jabłkiem b/c 150 ml (podwieczorek) |
Śniadanie I i II | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
płatki pszenne na mleku 350 ml chleb mieszany pszenno-żytni 50 g chleb razowy żytnio-pszenny 50 g masło extra 82% 10 g szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 60 g ogórek świeży 80 g sałata zielona 20 g kawa zbożowa z mlekiem 250 ml sok wielowarzywny 330 ml |
płatki pszenne na wywarze jarzynowym 350 ml chleb razowy żytnio-pszenny 100 g chleb Graham 50 g masło extra 82% 15 g szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 60 g ogórek świeży 80 g sałata zielona 20 g kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml sok wielowarzywny 330 ml |
|
Obiad | ![]() |
![]() |
Dieta podstawowa | Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa) | |
fasolowa z ziemniakami * 350 ml naleśniki ze szpinakiem i fetą 300 g surówka z marchwi 100 g kalafior gotowany* 100 g kompot owocowy* z/c 250 ml |
fasolowa z ziemniakami * 350 ml makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem żółtym * 350 g surówka z marchwi b/c 100 g kalafior gotowany* 100 g kompot owocowy* b/c 250 m jogurt naturalny 2,5% tł. 150 g 1 szt. (podwieczorek) |