Dobry Posiłek 13.11.2023 - 17.11.2023

 

  Śniadanie I i II  17_11_2023_sn_po.jpg  17_11_2023_sn_cu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Kasza manna na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser ricotta z cynamonem 50 g (JAJ, MLE)

Szynka Piastowska- wp. 30 g (SOJ)

Dżem 25 g 1 szt

Pomidor 80 g

Sałata zielona 20 g

Kakao z mlekiem 250 ml (MLE)

Śliwka 2 szt

Kasza manna na wywarze jarzynowym* 250 ml ( GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser ricotta z cynamonem 50 g (JAJ, MLE)

Szynka Piastowska- wp. 30 g (SOJ)

Pomidor 80 g

Sałata zielona 20 g

Kakao z mlekiem b/c 250 ml (MLE)

Śliwka 2 szt

Słupki z warzyw 100 g

Serek Almette mini 30g 1 szt (MLE)

  Obiad 2023-11-17_ob_po.jpg 2023-11-17_ob_cu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczoną ilością łatwoprzyswajalnych węglowodanów (d. cukrzycowa)

Pomidorowa z makaronem * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Łosoś pieczony 100 g (RYB)

Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 100 g

Szpinak gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Pomidorowa z makaronem pełnoziarnistym * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Łosoś pieczony 100 g (RYB)

Sos cytrynowy 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Sałatka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g

Szpinak gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Jogurt naturalny 150g 1 szt (MLE) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, JAJ - Jaja i pochodne, RYB - Ryby i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni

 

  Śniadanie I i II  16_11_2023_sn_ni.jpg  16_11_2023_sn_cu.jpg
Dieta niskokaloryczna Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów bezglutenowa (dieta cukrzycowa bezglutenowa)

Zacierka na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, JAJ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE)

Hummus 30 g (SEZ)

Pomidorki koktajlowe 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Makaron bezglutenowy na wywarze jarzynowym 250 ml ( JAJ, SEL)

Chleb bezglutenowy 100 g

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE)

Hummus 30 g (SEZ)

Pomidor 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Pudding z nasion chia z kiwi 150 g (MLE)

  Obiad 16_11_2023_ob_ni.jpg 16_11_2023_ob_cu.jpg
Dieta niskokaloryczna Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów bezglutenowa (dieta cukrzycowa bezglutenowa)

Barszcz biały z ziemniakami * 200 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT)

Gołąbki z kapusty włoskiej i mięsem drobiowym pieczone 200 g ( JAJ)

Sos pomidorowy 80 ml (GLU PSZ)

Surówka z selera i jabłka b/c 100 g (MLE, SEL)

Brokuł gotowany* 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml

Koktajl wieloowocowy* b/c 150 ml (MLE, ) (podwieczorek)

Zupa ziemniaczana* 350 ml

Gołąbki z kapusty włoskiej i mięsem drobiowym pieczone 250 g ( JAJ )

Sos pomidorowy 80 ml

Surówka z selera i jabłka b/c 100 g (MLE, SEL)

Brokuł gotowany* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SEL - Seler i pochodne, JAJ – jaja i pochodne, SEZ – nasiona sezamu i pochodne.

 

  Śniadanie I i II  15_11_2023_sniad_podst.jpg  15_11_2023_sniad_cukrz.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Płatki jaglane błyskawiczne na mleku 250 g (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser żółty 30 g (MLE)

Pierś delikatna z kurnej półki. 30 g

Papryka świeża 80 g

Mix sałat 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Gruszka 1szt. 150 g

Płatki jaglane na wywarze jarzynowym. 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser żółty 30 g (MLE)

Pierś delikatna z kurnej półki 30g

Papryka świeża 80 g

Mix sałat 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Gruszka 1szt. 150 g

Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE)

  Obiad 15_11_2023_obiad_podst.jpg 15_11_2023_obiad_cukrz.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Krupnik jęczmienny * 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Filet z indyka pieczony 100 g

Sos jarzynowy * 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Ogórek kiszony z cebulką z olejem 100 g

Buraczki gotowane drobno tarte b/c 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Krupnik jęczmienny * 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Filet z indyka pieczony 100 g Sos jarzynowy * 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Ogórek kiszony z cebulką z olejem 100 g

Surówka z marchwi b/c () 100 g (MLE)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Budyń o smaku waniliowym b/c 150 ml (MLE) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SEL - Seler i pochodne

 

  Śniadanie I i II  13_11_2023_sniad_latw.jpg  13_11_2023_sniad_wrzod.jpg
Dieta łatwostrawna Dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego (dieta wrzodowa)

Kasza kukurydziana na mleku 250 ml (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Schab Ojca Grzegorza-wędlina wieprzowa 30 g (SOJ)

Twaróg półtłusty 30 g (MLE)

Pomidorki koktajlowe 80 g

Sałata strzępiasta czerwona 20 g

Herbata czarna granulowana z/c 250 ml

Mandarynki 2 szt

Kasza kukurydziana na mleku 250 ml (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Schab Ojca Grzegorza-wędlina wieprzowa 30 g (SOJ)

Twaróg półtłusty 30 g (MLE)

Pomidor b/skórki 80 g

Sałata zielona 20 g

Herbata czarna granulowana z/c 250 ml

Banan 1 szt

  Obiad 14_11_2023_obiad_latw.jpeg 14_11_2023_o_wrz.jpg
Dieta łatwostrawna Dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego (dieta wrzodowa)

Solferino * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron 200 g (GLU PSZ )

Bitka z szynki wieprzowej 100 g (GLU PSZ)

Sos szpinakowy* 80 ml (GLU PSZ)

Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Solferino * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron 200 g (GLU PSZ)

Bitka z szynki wieprzowej 100 g (GLU PSZ)

Sos szpinakowy* 80 ml (GLU PSZ )

Cukinia pieczona z olejem * 100 g

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SOJ - Soja i pochodne, SEL - Seler i pochodne

 

  Śniadanie I i II  13_11_2023_sniad_podst.jpeg  13_11_2023_sniad_cukrz.jpeg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Płatki jęczmienne na mleku 250 ml (MLE, GLU JĘCZ)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka na kartkiwieprzowa 30 g

Ser mozzarella kulki 35 g (MLE)

Rzodkiewka szatkowana z jogurtem i szczypiorkiem 80 g (MLE)

Rukola 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33l 1 szt

Płatki jęczminne na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL, GLU JĘCZ)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka na kartkiwieprzowa 30 g

Ser mozzarella kulki 35 g (MLE)

Rzodkiewka szatkowana z jogurtem i szczypiorkiem 80 g (MLE)

Rukola 20 g Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33l 1 szt

  Obiad 13_11_2023_obiad_podst.jpeg 13_11_2023_obiad_cukrz.jpeg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Brokułowa z ryżem * 350 ml (MLE, SEL)

Pierogi z serem* 200 g (GLU PSZ, MLE)

Sos jogurtowy naturalny 80 g (MLE)

Surówka z marchwi z pomarańczami, rodzynkami i z olejem 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml Jabłko 1 szt

Brokułowa z ryżem * 350 ml (MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem 200 g Gulasz warzywny z ciecierzycą * 200 g (GLU PSZ, SEL)

Surówka z marchwi i pomarańczy z olejem b/c 100 g

Jabłko 1 szt

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SEL - Seler i pochodne