Dobry posiłek

Uprzejmie informujemy, że od 30 października 2023 r.
Warmińsko-Mazurskie Centrum Chorób Płuc w Olsztynie przystąpiło do programu pilotażowego
"Dobry posiłek w szpitalu"
wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach

 dobry_posilek_tlo_tekst.jpeg

Obraz autorstwa valeria_aksakova na Freepik

 

 

 

 

  Śniadanie I i II  20240119snpo.jpg  20240119sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Zacierka na mleku 250 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek twarogowy śmietankowy 30g Hochland 1 szt (MLE)

Szynka Piastowska- wpieprzowa 30 g (SOJ)

Papryka świeża 80 g

Sałata zielona 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Banan 1szt.

Makaron pełnoziarnisty na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek twarogowy śmietankowy 30g Hochland 1 szt (MLE)

Szynka Piastowska- wpieprzowa 30 g (SOJ)

Papryka świeża 80 g

Sałata zielona 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Kefir 2% tł 150 ml (MLE)

Kiwi 1 szt

  Obiad 20240119obpo.jpg 20240119obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Krupnik jęczmienny * 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Kotlet z ryby (Dorsz) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,)

Surówka z kapusty kiszonej z olejem b/c 100 g

Surówka z selera i orzechów. 100 g (MLE, ORZ, SEL)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Krupnik jęczmienny * 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Ryba gotowana (Dorsz) 100 g (RYB)

Sos koperkowy * 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka z kapusty kiszonej z olejem b/c 100 g

Surówka z selera i orzechów. 100 g (MLE, ORZ, SEL)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Kisiel o smaku cytrynowym z jabłkiem b/c 150 ml (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, SEL - Seler i pochodne, S02 - Dwutlenek siarki/siarczyny, SOJ - Soja i pochodne, ORZ - Orzechy: włoskie, laskowe, pekan, nerkowce, pistacje, migdały, RYB - Ryby i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240118snpo.jpg  20240118sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kasza manna na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasztet z fasoli () 50 g (GLU PSZ, JAJ)

Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa 30 g (SOJ)

Ogórek kiszony 80 g

Mix sałat 20 g

Herbata czarna granulowana z/c 250 m

Jabłko 1 szt

Kasza manna na wywarze jarzynowym* 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasztet z fasoli 50 g (GLU PSZ, JAJ)

Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa 30 g (SOJ)

Ogórek kiszony 80 g

Mix sałat 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Jabłko 1 szt

Kanapka z serem żółtym i pomidorem (chleb razowy 60g, masło 5g, ser żółty 25g, pomidor 15g) 1 szt (GLU PSZ, MLE,)

  Obiad 20240118obpo.jpg 20240118obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Szpinakowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ)

Sos boloński z mięsa wieprz łop* 150 g (GLU PSZ, MLE, SEL)

Surówka z rzepy białej i jabłka 100 g (MLE)

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Szpinakowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ)

Sos boloński * 150 g (GLU PSZ, SEL)

Surówka z rzepy białej i jabłka 100 g (MLE)

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 m

Koktajl truskawkowy* b/c 150 ml (MLE) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, JAJ - Jaja i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, SOJ - Soja i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240117snpo.jpg  20240117sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Jaglanka pomarańczowa z siemieniem lnianym. 250 g (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser topiony trójkat 17,5 g 1 szt (MLE)

Kiełbasa Żywiecka wieprzowa 30 g (SOJ, MLE)

Pomidor 90 g

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Mandarynka 2 szt

Płatki owsiane na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL, GLU OW)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek smaku naturalnym z ziołami 50 g (MLE)

Szynkowa dębowa drobiowa 30 g

Pomidor 90 g

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE)

Mandarynka 2 szt

  Obiad 20240117obpo.jpg 20240117obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kapuśniak z kapusty białej 350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR)

Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ)

Pieczeń wołowa 100 g Sos jarzynowy * 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Surówka z marchwi i chrzanu b/c 100 g (MLE, S02)

Cukinia gotowana z pomidorami* b/c 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Ziemniaczana * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ)

Pieczeń wołowa 100 g

Sos jarzynowy * 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Surówka z marchwi i jabłka b/c 100 g (MLE)

Cukinia gotowana z pomidorami* b/c 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Słupki z marchewki i ogórka 100 g (podwieczorek)

Hummus 30 g (SEZ) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, S02 - Dwutlenek siarki/siarczyny

 

  Śniadanie I i II  20240116snpo.jpg  20240116sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Płatki pszenne na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka krucha z pieca wieprzowa 30 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, może zawierać: JAJ, GOR, S02) Twarożek 30 g (MLE)

Rzodkiew biała 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana z/c 250 ml

Jabłko 1 szt

Płatki pszenne na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka krucha z pieca wieprzowa 30 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, może zawierać: JAJ, GOR, S02)

Twarożek 30 g (MLE)

Rzodkiew biała 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Sok pomidorowy 0,2L-100% tłoczony 1 szt

Jabłko 1 szt

  Obiad 20240116obpo.jpg 20240116obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Jarzynowa z makaronem* dieta 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Kotlet drobiowy panierowany w sezamie 100 g (GLU PSZ, JAJ, SEZ)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g (JAJ, GOR)

Marchew gotowana z olejem* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Jarzynowa z makaronem pełnoziarnistym* dieta 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Filet z kurczaka pieczony 100 g (GLU PSZ)

Sos pietruszkowy* 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g (JAJ, GOR)

Fasolka szparagowa z wody* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Sałatka z pęczaku, cieciorki, ogórka i papryki 150 g (GLU PSZ) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, JAJ - Jaja i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, S02 - Dwutlenek siarki/siarczyny, SEZ - Nasiona sezamu i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240115snpo.jpg  20240115sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kasza kukurydziana na mleku 250 ml (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka tostowa- drobiowa 30 g (może zawierać: MLE, GOR)

Ser topiony trójkat 17,5 g 1 szt (MLE)

Ogórek świeży 80 g

Sałata strzępiasta czerwona 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Śliwka 2 szt

Kasza kukurydziana na wywarze jarzynowym 350 ml (SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka tostowa- drobiowa 30 g (może zawierać: MLE, GOR)

Serek kanapkowy śmietankowy 30g 1 szt (MLE)

Ogórek świeży 80 g

Sałata strzępiasta czerwona 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

  Obiad 20240115obpo.jpg 20240115obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Barszcz ukraiński z ziemniakami* 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron ze szpinakiem i serem żółtym * 300 g (GLU PSZ, MLE)

Surówka z selera i marchwi z olejem b/c 100 g (SEL)

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Barszcz ukraiński z ziemniakami* b/c 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i twarogiem*300 g (GLU PSZ, MLE)

Surówka z selera i marchwi z olejem b/c 100 g (SEL)

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Kisiel o smaku cytrynowym b/c 150 ml (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240112snpo.jpg  20240112sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kasza manna na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser ricotta z cynamonem 50 g (JAJ, MLE)

Szynka Piastowska- wieprzowa 30 g (SOJ)

Pomidor 80 g

Sałata zielona 20 g

Kakao z mlekiem 250 ml (MLE)

Śliwka szt 2 szt

Kasza manna na wywarze jarzynowym* 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser ricotta z cynamonem b/cukru 50 g (JAJ, MLE)

Szynka Piastowska- wieprzowa 30 g (SOJ)

Pomidor 80 g

Sałata zielona 20 g

Kakao z mlekiem b/c 250 ml (MLE)

Śliwka szt 2 szt

Słupki z warzyw 100 g

Serek Almette mini 30g 1 szt (MLE)

  Obiad 20240112obpo.jpg 20240112obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Pomidorowa z makaronem * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Łosoś pieczony 100 g (RYB)

Sos cytrynowy 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Sałatka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g

Szpinak gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Pomidorowa z makaronem pełnoziarnistym * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Łosoś pieczony 100 g (RYB)

Sos cytrynowy 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g

Szpinak gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, JAJ - Jaja i pochodne, SEL - Seler i pochodne, RYB - Ryby i pochodne, SOJ - Soja i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240111snpo.jpg  20240111sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Zacierka na mleku 250 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ )

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE)

Hummus 30 g (SEZ)

Pomidorki koktajlowe 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana z/c 250 m

Winogrona 100g

Zacierka na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, JAJ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE)

Hummus 30 g (SEZ)

Pomidorki koktajlowe 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Pudding z nasion chia z kiwi 150 g (MLE)

  Obiad 20240111obpo.jpg 20240111obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Barszcz biały z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT)

Ziemniaki z koperkiem 100 g

Gołąbki z kapusty włoskiej i mięsem drobiowym pieczone 250 g (JAJ )

Sos pomidorowy 80 ml (GLU PSZ)

Surówka z selera i jabłka b/c 100 g (MLE, SEL)

Brokuł z bułką tartą i z olejem* 100 g (GLU PSZ)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

barszcz biały z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT)

Ziemniaki z koperkiem 100 g

Gołąbki z kapusty włoskiej i mięsem drobiowym pieczone 250 g (JAJ)

Sos pomidorowy 80 ml (GLU PSZ)

Surówka z selera i jabłka b/c 100 g (MLE, SEL)

Brokuł gotowany* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Koktajl wieloowocowy* b/c 150 ml (MLE) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, JAJ - Jaja i pochodne, SEZ - Nasiona sezamu i pochodne, SEL - Seler i pochodne, SOJ - Soja i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240110snpo.jpg  20240110sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Jaglanka pomarańczowa z siemieniem lnianym. 250 g (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser żółty 30 g (MLE)

Pierś drobiowa delikatna z kurnej półki 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Jabłko 1 szt

Płatki jaglane na wywarze jarzynowym. 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser żółty 30 g (MLE)

Pierś drobiowa delikatna z kurnej półki 30 g

Papryka świeża 80 g

Mix sałat 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Jabłko 1 szt

Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE)

  Obiad 20240110obpo.jpg 20240110obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Krupnik jęczmienny * 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Filet z indyka pieczony 100 g

Sos jarzynowy * 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Ogórek kiszony z cebulką z olejem 100 g

Buraczki gotowane drobno tarte. b/c 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Krupnik jęczmienny * 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Filet z indyka pieczony 100 g

Sos jarzynowy * 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Ogórek kiszony z cebulką z olejem 100 g

Surówka z marchwi b/c 100 g (MLE)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Budyń o smaku waniliowym b/c 150 ml (MLE) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, SEL - Seler i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240109snpo.jpg  20240109sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kasza kukurydziana na mleku 250 ml (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Schab Ojca Grzegorza-wędlina wieprzowa 30 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR) Twaróg półtłusty 30 g (MLE)

Ogórek świeży 80 g

Sałata strzępiasta czerwona 20 g

Herbata czarna granulowana z/c 250 ml

Mandarynka 2 szt

Kasza kukurydziana na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Schab Ojca Grzegorza-wędlina wieprzowa 30 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR,) Twaróg półtłusty 30 g (MLE)

Ogórek świeży 80 g

Sałata strzępiasta czerwona 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Kefir 2.0% tł 150g 1 szt (MLE)

Mandarynka 1 szt

  Obiad 20240109obpo.jpg 20240109obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Pieczarkowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ)

Bitka z szynki wieprzowej 100 g (GLU PSZ)

Sos cebulowy 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka z kapusty pekińskiej z papryką, kukurydzą i olejem 100 g

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Solferino * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ)

Bitka z szynki wieprzowej 100 g (GLU PSZ)

Sos szpinakowy* 80 ml (GLU PSZ)

Surówka z kapusty pekińskiej z papryką, kukurydzą i olejem 100 g

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Kisiel o smaku cytrynowym b/c 150 ml (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, JAJ - Jaja i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240108snpo.jpg  20240108sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Płatki jęczmienne na mleku 250 ml (MLE, GLU JĘCZ)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka na kartki wieprzowa 30 g

Ser mozzarella kulki 35 g (MLE)

Rzodkiewka szatkowana z jogurtem i szczypiorkiem 90 g (MLE)

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33l 1 szt

Płatki jęczminne na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL, GLU JĘCZ)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka na kartki wieprzowa 30 g

Ser mozzarella kulki 35 g (MLE)

Rzodkiewka szatkowana z jogurtem i szczypiorkiem 90 g (MLE)

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33l 1 szt

  Obiad 20240108obpo.jpg 20240108obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Brokułowa z ryżem * 350 ml (MLE, SEL)

Pierogi z serem* 200 g (GLU PSZ, MLE)

Sos jogurtowy naturalny 80 g (MLE)

Surówka z marchwi z pomarańczami, rodzynkami i z olejem 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Gruszka 1szt. 150 g

Brokułowa z ryżem * 350 ml (MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem 200 g Gulasz warzywny z ciecierzycą * 200 g (GLU PSZ, SEL)

Surówka z marchwi i pomarańczy z olejem b/c 100 g

Gruszka 1szt. 150 g

Kompot owocowy* b/c 250 m

Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU JĘCZ - Zboża zawierające gluten jęczmienny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240105snpo.jpg  20240105sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Zacierka na mleku 250 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Twaróg półtłusty 80 g (MLE)

Dżem brzoskwiniowy 30 g

Sałatka z pomidorów z jogurtem natur i natką pietr 100 g (MLE)

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Gruszka 1szt. 150 g

Zacierka na mleku 250 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Twaróg półtłusty 80 g (MLE)

Dżem brzoskwiniowy 30 g

Sałatka z pomidorów z jogurtem natur i natką pietr 100 g (MLE)

Jabłko 1 szt 1 szt

  Obiad 20240105obpo.jpg 20240105obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kalafiorowa z ryżem * 350 ml (MLE, SEL)

Ryba smażona (Miruna) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Surówka z kapusty kiszonej z olejem 100 g

Warzywa po grecku* 100 g (GLU PSZ, SEL)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Kalafiorowa z ryżem * 350 ml (MLE, SEL)

Ryba pieczona (Miruna) 100 g (RYB)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Sos pietruszkowy* 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka z kapusty kiszonej z olejem b/c 100 g

Szpinak gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Sałatka z ciecierzycy, pomidora i ogórka kiszonego 150 g (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, JAJ - Jaja i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, RYB - Ryby i pochodne, SOJ - Soja i pochodne.

 

  Śniadanie I i II  20240104snpo.jpg  20240104sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Kasza kukurydziana na mleku 250 ml (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek wiejski ziarnisty 50 g (MLE)

Kiełbasa Żywiecka wieprzowa g (SOJ, MLE)

Pomidorki koktajlowe 80 g

Sałata zielona 20 g

Herbata czarna granulowana z/c 250 ml

Banan 1szt.

Kasza kukurydziana na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek wiejski ziarnisty 50 g (MLE)

Szynka na kartkiwieprzowa 30 g

Pomidorki koktajlowe 80 g

Sałata zielona 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Śliwka 1 szt.

Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE)

  Obiad 20240104obpo.jpg 20240104obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Barszcz czerwony z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron 200 g (GLU PSZ)

Gulasz wołowy 200 g (GLU PSZ)

Sałatka szwedzka b/c 100 g (GOR)

Brokuł gotowany* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Barszcz czerwony z ziemniakami * b/c 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ)

Gulasz wołowy 200 g (GLU PSZ)

Sałatka szwedzka b/c 100 g (GOR)

Brokuł gotowany* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Sok pomidorowy 0,3l 1 szt (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, JAJ - Jaja i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, RYB - Ryby i pochodne, SOJ - Soja i pochodne.

 

  Śniadanie I i II  20240103snpo.jpg  20240103sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Ryż na mleku z musem truskawkowym 200 g (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasztet Jana pieczony 60 g (GLU PSZ, JAJ, SEL)

Serek śmietankowy naturalny 30 g (MLE)

Papryka świeża 90 g

Roszponka 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Pomarańcza 250g 1 szt

Ryż na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka tostowa- drobiowa 60 g (SOJ, GOR)

Serek śmietankowy naturalny 30 g (MLE)

Papryka świeża 90 g

Roszponka 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Pomarańcza 250g 1 szt

Orzechy włoskie łuskane 30 g (ORZ)

  Obiad 20240103obpo.jpg 20240103obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Rosół z makaronem * 350 ml (GLU PSZ, SEL)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Eskalopka z kurczaka 100 g (GLU PSZ, JAJ, MLE)

Surówka Colesław b/c 100 g (JAJ, MLE, GOR)

Fasolka szparagowa z bułką tartą i z olejem * 100 g (GLU PSZ)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Rosół z makaronem pełnoziarnistym * 350 ml (GLU PSZ, SEL)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Filet z kurczaka gotowany 100 g

Sos bazyliowy* 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g

Fasolka szparagowa z wody* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Serek homo naturalny 150g 1 szt (MLE)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, JAJ - Jaja i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEZ - Nasiona sezamu i pochodne, SEL - Seler i pochodne, ORZ - Orzechy: włoskie, laskowe, pekan, nerkowce, pistacje, migdały.

 

  Śniadanie I i II  20240102snpo.jpg  20240102sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Makaron na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasta z makreli wędzonej z warzywami* 50 g (RYB, SEL)

Polędwica drobiowo-wieprzowy 50 g

Ogórek świeży 80 g

Sałata strzępiasta czerwona 20 g

Herbata czarna granulowana z/c 250 ml

Winogrona 150 g

Makaron na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasta z makreli wędzonej z warzywami* 50 g (RYB, SEL)

Polędwica drobiowo-wieprzowy 50 g

Ogórek świeży 80 g

Sałata strzępiasta czerwona 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 m

Winogrona 150 g

Kanapka z twarożkiem i pomidorem 1 szt (GLU PSZ, MLE)

  Obiad 20240102obpo.jpg 20240102obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Grochowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, SEL)

Kotlety ziemniaczane pieczone 300 g (GLU PSZ, JAJ)

Sos pieczarkowy 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g (JAJ, GOR)

Brokuł z sezamem i z olejem* 100 g (SEZ)

Kefir 2% tł 150 ml (MLE)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Grochowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, SEL)

Kotlety ziemniaczane pieczone 300 g (GLU PSZ, JAJ)

Sos pieczarkowy 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g (JAJ, GOR)

Brokuł z sezamem i z olejem* 100 g (SEZ)

Kefir 2% tł 150 ml (MLE)

Kompot owocowy* b/c 250 m

Sałatka z ciecierzycy, pomidora i ogórka kiszonego 150 g

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, JAJ - Jaja i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEZ - Nasiona sezamu i pochodne, SEL - Seler i pochodne, RYB - Ryby i pochodne.

 

  Śniadanie I i II  snd1  snd2
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Kasza jęczmienna na mleku 250 ml (MLE, GLU JĘCZ)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Kiełbasa Żywiecka wieprzowa 30 g (SOJ, MLE)

Serek kanapkowy twarogowy śmietankowy 30g Hochland 1 szt (MLE)

Pomidorki koktajlowe 80 g

Sałata zielona 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Pudding z nasion chia z musem truskawkowym 150 g ( MLE)

Kasza jęczmienna na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL, GLU JĘCZ)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka na kartkiwieprzowa 30 g

Serek kanapkowy mini serek twarogowy śmietankowy 30g Hochland 1 szt (MLE)

Pomidorki koktajlowe 80 g

Papryka świeża 80 g

Sałata zielona 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Pudding z nasion chia z musem truskawkowym 150 g ( MLE)

  Obiad ob1  ob2 
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Krem z dyni z grzankami* 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL)

Pierogi z serem* 300 g (GLU PSZ, MLE)

Surówka z marchwi b/c 100 g (MLE)

Kalafior gotowany* 100 g Kompot owocowy* z/c 250 m

Krem z dyni* 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem żółtym * 350 g (GLU PSZ, MLE)

Surówka z marchwi b/c 100 g (MLE)

Kalafior gotowany* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33l 1 szt. (podwieczorek)

 

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, SOJ - Soja i pochodne, SEL - Seler i pochodne.

 

  Śniadanie I i II  20231228_sn_po.jpg  220231228_sn_cu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Owsianka z jabłkiem, rodzynkami i cynamonem 250 g (MLE, GLU OW)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka tostowa- drobiowa 30 g (SOJ, GOR)

Ser żółty 30 g (MLE)

Sałatka jarzynowa* 100 g (JAJ, MLE, SEL, GOR)

Sałata zielona 20 g

Herbata czarna granulowana z/c 250 ml

Sok pomidorowy 0,2L-100% tłoczony 1 szt

Owsianka z jabłkiem i cynamonem 250 g (MLE, GLU OW)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka tostowa- drobiowa 60 g (SOJ, GOR)

Sałatka jarzynowa* 100 g (JAJ, MLE, SEL, GOR )

Sałata zielona 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Sok pomidorowy 0,2L-100% tłoczony 1 szt

  Obiad 20231228_ob_po.jpg  20231228_ob_cu.jpg 
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Barszcz biały z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT)

Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Fasolka po bretońsku 350 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, GOR)

Kiwi 1 szt

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Ziemniaczana * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ)

Filet z kurczaka gotowany 100 g Sos pomidorowy 80 ml (GLU PSZ)

Surówka wielowarzywna z olejem b/c 150 g (SEL)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Kiwi 1 szt

Serek homo owocowy 150g 1 szt (MLE) (podwieczorek)

 

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, SOJ - Soja i pochodne, SEL - Seler i pochodne, SEZ - Nasiona sezamu i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, JAJ - Jaja i pochodne.

 

  Śniadanie I i II  29_sn_po.jpeg  29_sn_cu.jpeg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Kasza manna na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek naturalny Hej 150g 1 szt (MLE)

Dżem 25 g 1 szt

Surówka z marchwi i pomarańczy z olejem b/c 90 g

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Gruszka 1szt. 150 g

Kasza manna na wywarze jarzynowym* 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek naturalny Hej 150g 1 szt (MLE)

Polędwica wiśniowa wędzonka wieprzowa 30 g (GLU PSZ, SOJ)

Surówka z marchwi i pomarańczy z olejem b/c 90 g

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Gruszka 1szt. 150 g Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE)

  Obiad 29_ob_po.jpg  29_ob_cu.jpg 
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Pomidorowa z makaronem * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Łosoś pieczony 100 g (RYB)

Sos cytrynowy 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g Bukiet jarzyn gotowany z olejem* 100 g (SEL) Kompot owocowy* z/c 250 m

Pomidorowa z makaronem pełnoziarnistym* 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Łosoś pieczony 100 g (RYB)

Surówka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g Szpinak gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ) Kompot owocowy* b/c 250 ml

Kisiel o smaku cytrynowym z jabłkiem b/c 150 ml (podwieczorek)

 

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, SOJ - Soja i pochodne, SEL - Seler i pochodne, RYB - Ryby i pochodne.

 

  Śniadanie I i II  20231222snpo.jpg  20231222sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Zacierka na mleku 250 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek kanapkowy mini serek twarogowy śmietankowy 30g Hochland 1 szt (MLE)

Szynka Piastowska- wp., wędzona 30 g (SOJ)

Papryka świeża 80 g

Sałata zielona 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Banan 1szt.

Makaron pełnoziarnisty na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek kanapkowy mini serek twarogowy śmietankowy 30g Hochland 1 szt (MLE)

Szynka Piastowska- wp. 30 g (SOJ)

Papryka świeża 80 g

Sałatalo ziena 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Kefir 2% tł 150 ml (MLE)

Kiwi 1 szt

  Obiad 20231221obpo.jpg 20231221obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Krupnik jęczmienny * 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Kotlet z ryby (Dorsz) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB)

Surówka z kapusty kiszonej z olejem b/c 100 g Surówka z selera i orzechów. 100 g (MLE, ORZ, SEL)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Krupnik jęczmienny * 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

gotowana Ryba (Dorsz) 100 g (RYB)

Sos koperkowy * 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka z kapusty kiszonej z olejem b/c 100 g

Surówka z selera i orzechów. 100 g (MLE, ORZ, SEL)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Kisiel o smaku cytrynowym z jabłkiem b/c 150 ml (podwieczorek)

 

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany,JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, SEL - Seler i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, RYB - Ryby i pochodne, ORZ - Orzechy: włoskie, laskowe, pekan, nerkowce, pistacje, migdał.

 

  Śniadanie I i II  20231221snpo.jpg  20231221sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Kasza manna na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasztet z fasoli 50 g (GLU PSZ, JAJ)

Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 30 g (SOJ)

Ogórek kiszony 80 g

Mix sałat 20 g

Herbata czarna granulowana z/c 250 ml

Jabłko 1 szt

Kasza manna na wywarze jarzynowym* 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasztet z fasoli 50 g (GLU PSZ, JAJ)

Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 30 g (SOJ)

Ogórek kiszony 80 g

Mix sałat 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml>

Jabłko 1 szt

Kanapka (chleb razowy 60g, masło 5g, ser żółty 25g, pomidor 15g) 1 szt (GLU PSZ, MLE)

  Obiad 20231221obpo.jpg 20231221obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Szpinakowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ)

Sos boloński z mięsa wieprz łop* 150 g (GLU PSZ, MLE, SEL)

Surówka z rzepy białej i jabłka 100 g (MLE)

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 m

Szpinakowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ)

Sos boloński * - dieta 150 g (GLU PSZ, SEL)

Surówka z rzepy białej i jabłka 100 g (MLE)

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 m

Koktajl truskawkowy* b/c 150 ml (MLE) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany,JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, SEL - Seler i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20231220snpo.jpg  20231220sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Jaglanka pomarańczowa z siemieniem lnianym. 250 g (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser topiony trójkat 17,5 g 1 szt (MLE)

Kiełbasa Żywiecka wieprzowa 30 g (SOJ, MLE)

Pomidor 90 g

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Mandarynka 2 szt

Płatki owsiane na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL, GLU OW)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek homo. o smaku naturalnym z ziołami 50 g (MLE)

Szynkowa dębowa drobiowa 30 g

Pomidor 90 g

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE)

Mandarynka 2 szt.

  Obiad 20231220obpo.jpg 20231220obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Kapuśniak z kapusty białej 350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR)

Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ)

Pieczeń wołowa 100 g Sos jarzynowy * 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Surówka z marchwi i chrzanu b/c 100 g (MLE, S02)

Cukinia gotowana z pomidorami* b/c 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Ziemniaczana * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ)

Pieczeń wołowa 100 g Sos jarzynowy * 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Surówka z marchwi i jabłka b/c 100 g (MLE)

Cukinia gotowana z pomidorami* b/c 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Słupki z marchewki i ogórka 100 g (podwieczorek)

Hummus 30 g (SEZ) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany,S02 - Dwutlenek siarki /siarczyny, SOJ - Soja i pochodne, SEL - Seler i pochodne, SEZ - Nasiona sezamu i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne.

 

  Śniadanie I i II  20231219snpo.jpg  20231219sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Płatki pszenne na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka krucha z pieca wieprzowa 30 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL)

Twarożek 30 g (MLE)

Rzodkiew biała 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana z/c 250 ml

Jabłko 1 szt

Płatki pszenne na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka krucha z pieca wieprzowa 30 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL)

Twarożek 30 g (MLE )

Rzodkiew biała 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Sok pomidorowy 0,2L-100% tłoczony 1 szt

Jabłko 1 szt

  Obiad 20231219obpo.jpg 20231219obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Jarzynowa z makaronem* dieta 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Kotlet drobiowy panierowany w sezamie 100 g (GLU PSZ, JAJ, SEZ)

Ziemniaki z koperkiem 200 g Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g (JAJ, GOR)

Marchew gotowana z olejem* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Jarzynowa z makaronem pełnoziarnistym* dieta 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Filet z kurczaka pieczony 100 g (GLU PSZ)

Sos pietruszkowy* 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g (JAJ, GOR)

Fasolka szparagowa z wody* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Sałatka z pęczaku, cieciorki, ogórka i papryki 150 g (GLU PSZ) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SOJ - Soja i pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, SEL - Seler i pochodne, SEZ - Nasiona sezamu i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne.

 

  Śniadanie I i II  20231218snpo.jpg  20231218sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Kasza kukurydziana na mleku 250 ml (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka tostowa- drobiowa 30 g (SOJ, GOR)

Ser topiony trójkat 17,5 g 1 szt (MLE)

Ogórek świeży 80 g

Sałata strzępiasta czerwona 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Kasza kukurydziana na wywarze jarzynowym 350 ml (SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka tostowa- drobiowa 30 g (SOJ, GOR)

Serek kanapkowy mini serek twarogowy śmietankowy 30g 1 szt (MLE)

Ogórek świeży 80 g

Sałata strzępiasta czerwona 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

  Obiad 202312-obpo.jpg 202312-obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Barszcz ukraiński z ziemniakami* 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron ze szpinakiem i serem żółtym * 300 g (GLU PSZ, MLE)

Surówka z selera i marchwi z olejem b/c 100 g (SEL)

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g Kompot owocowy* z/c 250 ml

Barszcz ukraiński z ziemniakami* b/c 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i twarogiem*dieta 300 g (GLU PSZ, MLE)

Surówka z selera i marchwi z olejem b/c 100 g (SEL)

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g Kompot owocowy* b/c 250 ml

Kisiel o smaku cytrynowym b/c 150 ml (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SOJ - Soja i pochodne, SEL - Seler i pochodne, SEZ - Nasiona sezamu i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne

 

  Śniadanie I i II  20231215snpo.jpg  20231215sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Kasza manna na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser ricotta z cynamonem 50 g (JAJ, MLE)

Szynka Piastowska- wieprzowa. 30 g (SOJ)

Dżem 25 g 1 szt

Pomidor 80 g

Sałata zielona 20 g

Kakao z mlekiem 250 ml (MLE)

Śliwka szt 2 szt

Kasza manna na wywarze jarzynowym* 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser ricotta z cynamonem b/cukru 50 g (JAJ, MLE)

Szynka Piastowska- wieprzowy 30 g (SOJ)

Pomidor 80 g

Sałata zielona 20 g

Kakao z mlekiem b/c 250 ml (MLE)

  Obiad 20231215obpo.jpg 20231215obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Pomidorowa z makaronem * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Łosoś pieczony 100 g (RYB)

Sos cytrynowy 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Sałatka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g Szpinak gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Pomidorowa z makaronem pełnoziarnistym * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Łosoś pieczony 100 g (RYB )

Sos cytrynowy 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g

Szpinak gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SOJ - Soja i pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, SEL - Seler i pochodne, SEZ - Nasiona sezamu i pochodne, RYB - Ryby i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20231214snpo.jpg  20231214sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Zacierka na mleku 250 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE)

Hummus 30 g (SEZ)

Pomidorki koktajlowe 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana z/c 250 m

Banan 1szt.

Zacierka na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, JAJ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE)

Hummus 30 g (SEZ)

Pomidorki koktajlowe 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Pudding z nasion chia z kiwi 150 g (MLE )

  Obiad 20231214obpo.jpg 20231214obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Barszcz biały z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT)

Gołąbki z kapusty włoskiej i mięsem drobiowym pieczone 250 g (JAJ)

Sos pomidorowy 80 ml (GLU PSZ)

Surówka z selera i jabłka b/c 100 g (MLE, SEL)

Brokuł z bułką tartą i z olejem* 100 g (GLU PSZ)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Barszcz biały z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT)

Gołąbki z kapusty włoskiej i mięsem drobiowym pieczone 250 g (JAJ)

Sos pomidorowy 80 ml (GLU PSZ)

Surówka z selera i jabłka b/c 100 g (MLE, SEL)

Brokuł gotowany* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Koktajl wieloowocowy* b/c 150 ml (MLE) (powieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SOJ - Soja i pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, SEL - Seler i pochodne, SEZ - Nasiona sezamu i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20231213snpo.jpg  20231213sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Jaglanka pomarańczowa z siemieniem lnianym. 250 g (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser żółty 30 g (MLE)

Pierś delikatna z kurnej półki drobiowa 30 g

Papryka świeża 80 g

Mix sałat 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Jabłko 1 szt

Płatki jaglane na wywarze jarzynowym. 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser żółty 30 g (MLE)

Pierś delikatna z kurnej półki drobiowa 30 g

Papryka świeża 80 g

Mix sałat 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Jabłko 1 szt

Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE)

  Obiad 20231213obpo.jpg 20231213obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Krupnik jęczmienny * 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Filet z indyka pieczony 100 g

Sos jarzynowy * 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Ogórek kiszony z cebulką z olejem 100 g

Buraczki gotowane drobno tarte. b/c 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Krupnik jęczmienny * 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Filet z indyka pieczony 100 g

Sos jarzynowy * 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Ogórek kiszony z cebulką z olejem 100 g

Surówka z marchwi b/c 100 g (MLE )

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Budyń o smaku waniliowym b/c 150 ml (MLE) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SEL - Seler i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20231212snpo.jpg  20231212sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Kasza kukurydziana na mleku 250 ml (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Schab Ojca Grzegorza-wędlina wieprzowa 30 g (SOJ)

Twaróg półtłusty 30 g (MLE)

Ogórek świeży 80 g

Sałata strzępiasta czerwona 20 g

Herbata czarna granulowana z/c 250 ml

Mandarynka 2 szt

Kasza kukurydziana na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL )

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Schab Ojca Grzegorza-wędlina wieprzowa 30 g (SOJ)

Twaróg półtłusty 30 g (MLE)

Ogórek świeży 80 g

Sałata strzępiasta czerwona 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Kefir 2.0% tł 150g 1 szt (MLE)

Mandarynka 1 szt

  Obiad 20231212obpo.jpg 20231212obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Pieczarkowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ)

Bitka z szynki wieprzowej 100 g (GLU PSZ)

Sos cebulowy 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka z kapusty pekińskiej z papryką, kukurydzą i olejem 100 g

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Solferino * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ)

Bitka z szynki wieprzowej 100 g (GLU PSZ)

Sos szpinakowy* 80 ml (GLU PSZ)

Surówka z kapusty pekińskiej z papryką, kukurydzą i olejem 100 g

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Kisiel o smaku cytrynowym b/c 150 ml

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SOJ - Soja i pochodne, SEL - Seler i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20231211snpo.jpg  20231211sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta łatwostrawna

Płatki jęczmienne na mleku 250 ml (MLE, GLU JĘCZ)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka na kartkiwieprzowa 30 g

Ser mozzarella kulki 35 g (MLE)

Rzodkiewka szatkowana z jogurtem i szczypiorkiem 90 g (MLE)

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33l 1 szt

Płatki jęczmienne na mleku 250 ml (MLE, GLU JĘCZ)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka na kartkiwieprzowa 30 g

Ser mozzarella kulki 35 g (MLE)

Ćwikła z jabłkiem b/c 90 g

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

  Obiad 20231211obpo.jpg 20231211obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta łatwostrawna

Brokułowa z ryżem * 350 ml (MLE, SEL)

Pierogi z serem* 200 g (GLU PSZ, MLE)

Sos jogurtowy naturalny 80 g (MLE)

Surówka z marchwi z pomarańczami, rodzynkami i z olejem 100 g

Kompot owocowy* z/ 250 ml

Gruszka 1szt. 150 g

Brokułowa z ryżem * 350 ml (MLE, SEL)

Pierogi z serem* 200 g (GLU PSZ, MLE)

Sos jogurtowy naturalny 80 g (MLE)

Surówka z marchwi i pomarańczy z olejem b/c 100 g

Banan 1szt.

Kompot owocowy* z/c 250 ml

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU JĘCZ - Zboża zawierające gluten jęczmienny, SEL - Seler i pochodne