Dobry Posiłek 11.12.2023 - 15.12.2023

 

  Śniadanie I i II  20231215snpo.jpg  20231215sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Kasza manna na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser ricotta z cynamonem 50 g (JAJ, MLE)

Szynka Piastowska- wieprzowa. 30 g (SOJ)

Dżem 25 g 1 szt

Pomidor 80 g

Sałata zielona 20 g

Kakao z mlekiem 250 ml (MLE)

Śliwka szt 2 szt

Kasza manna na wywarze jarzynowym* 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser ricotta z cynamonem b/cukru 50 g (JAJ, MLE)

Szynka Piastowska- wieprzowy 30 g (SOJ)

Pomidor 80 g

Sałata zielona 20 g

Kakao z mlekiem b/c 250 ml (MLE)

  Obiad 20231215obpo.jpg 20231215obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Pomidorowa z makaronem * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Łosoś pieczony 100 g (RYB)

Sos cytrynowy 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Sałatka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g Szpinak gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Pomidorowa z makaronem pełnoziarnistym * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Łosoś pieczony 100 g (RYB )

Sos cytrynowy 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g

Szpinak gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SOJ - Soja i pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, SEL - Seler i pochodne, SEZ - Nasiona sezamu i pochodne, RYB - Ryby i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20231214snpo.jpg  20231214sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Zacierka na mleku 250 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE)

Hummus 30 g (SEZ)

Pomidorki koktajlowe 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana z/c 250 m

Banan 1szt.

Zacierka na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, JAJ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE)

Hummus 30 g (SEZ)

Pomidorki koktajlowe 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Pudding z nasion chia z kiwi 150 g (MLE )

  Obiad 20231214obpo.jpg 20231214obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Barszcz biały z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT)

Gołąbki z kapusty włoskiej i mięsem drobiowym pieczone 250 g (JAJ)

Sos pomidorowy 80 ml (GLU PSZ)

Surówka z selera i jabłka b/c 100 g (MLE, SEL)

Brokuł z bułką tartą i z olejem* 100 g (GLU PSZ)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Barszcz biały z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT)

Gołąbki z kapusty włoskiej i mięsem drobiowym pieczone 250 g (JAJ)

Sos pomidorowy 80 ml (GLU PSZ)

Surówka z selera i jabłka b/c 100 g (MLE, SEL)

Brokuł gotowany* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Koktajl wieloowocowy* b/c 150 ml (MLE) (powieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SOJ - Soja i pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, SEL - Seler i pochodne, SEZ - Nasiona sezamu i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20231213snpo.jpg  20231213sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Jaglanka pomarańczowa z siemieniem lnianym. 250 g (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser żółty 30 g (MLE)

Pierś delikatna z kurnej półki drobiowa 30 g

Papryka świeża 80 g

Mix sałat 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Jabłko 1 szt

Płatki jaglane na wywarze jarzynowym. 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser żółty 30 g (MLE)

Pierś delikatna z kurnej półki drobiowa 30 g

Papryka świeża 80 g

Mix sałat 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Jabłko 1 szt

Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE)

  Obiad 20231213obpo.jpg 20231213obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Krupnik jęczmienny * 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Filet z indyka pieczony 100 g

Sos jarzynowy * 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Ogórek kiszony z cebulką z olejem 100 g

Buraczki gotowane drobno tarte. b/c 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Krupnik jęczmienny * 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Filet z indyka pieczony 100 g

Sos jarzynowy * 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Ogórek kiszony z cebulką z olejem 100 g

Surówka z marchwi b/c 100 g (MLE )

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Budyń o smaku waniliowym b/c 150 ml (MLE) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SEL - Seler i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20231212snpo.jpg  20231212sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Kasza kukurydziana na mleku 250 ml (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Schab Ojca Grzegorza-wędlina wieprzowa 30 g (SOJ)

Twaróg półtłusty 30 g (MLE)

Ogórek świeży 80 g

Sałata strzępiasta czerwona 20 g

Herbata czarna granulowana z/c 250 ml

Mandarynka 2 szt

Kasza kukurydziana na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL )

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Schab Ojca Grzegorza-wędlina wieprzowa 30 g (SOJ)

Twaróg półtłusty 30 g (MLE)

Ogórek świeży 80 g

Sałata strzępiasta czerwona 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Kefir 2.0% tł 150g 1 szt (MLE)

Mandarynka 1 szt

  Obiad 20231212obpo.jpg 20231212obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Pieczarkowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ)

Bitka z szynki wieprzowej 100 g (GLU PSZ)

Sos cebulowy 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka z kapusty pekińskiej z papryką, kukurydzą i olejem 100 g

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Solferino * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ)

Bitka z szynki wieprzowej 100 g (GLU PSZ)

Sos szpinakowy* 80 ml (GLU PSZ)

Surówka z kapusty pekińskiej z papryką, kukurydzą i olejem 100 g

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Kisiel o smaku cytrynowym b/c 150 ml

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, SOJ - Soja i pochodne, SEL - Seler i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20231211snpo.jpg  20231211sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta łatwostrawna

Płatki jęczmienne na mleku 250 ml (MLE, GLU JĘCZ)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka na kartkiwieprzowa 30 g

Ser mozzarella kulki 35 g (MLE)

Rzodkiewka szatkowana z jogurtem i szczypiorkiem 90 g (MLE)

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33l 1 szt

Płatki jęczmienne na mleku 250 ml (MLE, GLU JĘCZ)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka na kartkiwieprzowa 30 g

Ser mozzarella kulki 35 g (MLE)

Ćwikła z jabłkiem b/c 90 g

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

  Obiad 20231211obpo.jpg 20231211obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta łatwostrawna

Brokułowa z ryżem * 350 ml (MLE, SEL)

Pierogi z serem* 200 g (GLU PSZ, MLE)

Sos jogurtowy naturalny 80 g (MLE)

Surówka z marchwi z pomarańczami, rodzynkami i z olejem 100 g

Kompot owocowy* z/ 250 ml

Gruszka 1szt. 150 g

Brokułowa z ryżem * 350 ml (MLE, SEL)

Pierogi z serem* 200 g (GLU PSZ, MLE)

Sos jogurtowy naturalny 80 g (MLE)

Surówka z marchwi i pomarańczy z olejem b/c 100 g

Banan 1szt.

Kompot owocowy* z/c 250 ml

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU JĘCZ - Zboża zawierające gluten jęczmienny, SEL - Seler i pochodne