Dobry posiłek

Uprzejmie informujemy, że od 30 października 2023 r.
Warmińsko-Mazurskie Centrum Chorób Płuc w Olsztynie przystąpiło do programu pilotażowego
"Dobry posiłek w szpitalu"
wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach

 dobry_posilek_tlo_tekst.jpeg

Obraz autorstwa valeria_aksakova na Freepik

 

 

 

 

  Śniadanie I i II  20240412snpo.jpg  20240412sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Płatki pszenne na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka krucha z pieca wieprzowa 30 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, może zawierać: JAJ, GOR, S02)

Twarożek 30 g (MLE)

Rzodkiew biała - tarta 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Mandarynka 2 szt.

Płatki pszenne na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 30 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, może zawierać: JAJ, GOR, S02)

Twarożek 30 g (MLE)

Rzodkiew biała - tarta 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Sok pomidorowy 0,2L-100% tłoczony 1 szt.

Mandarynka 2 szt.

  Obiad 20240412obpo.jpg 20240412obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Jarzynowa z makaronem* dieta 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Kotlet drobiowy panierowany w sezamie 100 g (GLU PSZ, JAJ, SEZ)

Ziemniaki z koperkiem 200 g Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g (JAJ, GOR)

Marchew gotowana z olejem* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Jarzynowa z makaronem pełnoziarnistym* dieta 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Filet z kurczaka pieczony 100 g (GLU PSZ)

Sos pietruszkowy* 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g (JAJ, GOR)

Fasolka szparagowa z wody* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Sałatka z pęczaku, cieciorki, ogórka i papryki 150 g (GLU PSZ)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, S02 - Dwutlenek siarki/siarczyny, JAJ - Jaja i pochodne, SEZ - Nasiona sezamu i pochodne, SOJ - Soja i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240411snpo.jpg  20240411sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kasza manna na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka pszenna kajzerka 50g 1 szt (GLU PSZ, SOJ, MLE)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasztet z fasoli 50 g (GLU PSZ, JAJ)

Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 30 g (SOJ)

Ogórek kiszony 80 g

Mix sałat 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Jabłko 1 szt.

Kasza manna na wywarze jarzynowym* 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasztet z fasoli () 50 g (GLU PSZ, JAJ)

Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 30 g (SOJ)

Ogórek kiszony 80 g

Mix sałat 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Jabłko 1 szt.

Kanapka z serem żółtym i pomidorem (chleb razowy 60g, masło 5g, ser żółty 25g, pomidor 15g) 1 szt (GLU PSZ, MLE)

  Obiad 20240411obpo.jpg 20240411obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Szpinakowa z ziemniakami * () 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ)

Sos boloński z mięsa wieprz łop* 150 g (GLU PSZ, MLE, SEL)

Surówka z rzepy białej i jabłka 100 g (MLE)

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Szpinakowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ)

Sos boloński * -dieta 150 g (GLU PSZ, SEL)

Surówka z rzepy białej i jabłka 100 g (MLE)

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Koktajl truskawkowy* b/c 150 ml (MLE (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, S02 - Dwutlenek siarki/siarczyny, SOJ - Soja i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240410snpo.jpg  20240410sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Jaglanka pomarańczowa z siemieniem lnianym. 250 g (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser topiony trójkat 17,5 g 1 szt (MLE)

Kiełbasa Żywiecka 30 g (SOJ, MLE)

Pomidor 90 g

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ )

Banan 1 szt.

Płatki owsiane na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL, GLU OW)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek homo.o smaku naturalnym z ziołami 50 g (MLE)

Szynkowa dębowa drobiowa 30 g

Pomidor 90 g

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE)

Pomarańcza 250g 1 szt.

  Obiad 20240410obpo.jpg 20240410obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kapuśniak z kapusty kiszonej * 350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR)

Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ)

Pieczeń wołowa 100 g Sos pieczeniowy 80 ml (GLU PSZ)

Surówka z marchwi i chrzanu b/c 100 g (MLE, S02)

Cukinia gotowana z pomidorami* b/c 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Ziemniaczana * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ)

Pieczeń wołowa 100 g Sos jarzynowy * 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Surówka z marchwi i jabłka b/c 100 g (MLE)

Cukinia gotowana z pomidorami* b/c 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Słupki z marchewki i ogórka 100 g Hummus 30 g (SEZ) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, S02 - Dwutlenek siarki / siarczyny, SEZ - Nasiona sezamu i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240409snpo.jpg  20240409sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Płatki pszenne na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka pszenna kajzerka 50g 1 szt (GLU PSZ, SOJ, MLE)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 30 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, może zawierać: JAJ, GOR, S02)

Twarożek 30 g (MLE)

Rzodkiew biała - tarta 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Mandarynka 2 szt.

Płatki pszenne na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 30 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, może zawierać: JAJ, GOR, S02)

Twarożek 30 g (MLE)

Rzodkiew biała - tarta 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 m

Sok pomidorowy 0,2L-100% tłoczony 1 szt.

Mandarynka 2 szt.

  Obiad 20240409obpo.jpg 20240409obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Jarzynowa z makaronem* dieta 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Kotlet drobiowy panierowany w sezamie 100 g (GLU PSZ, JAJ, SEZ)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g (JAJ, GOR)

Marchew gotowana z olejem* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Jarzynowa z makaronem pełnoziarnistym* dieta 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Filet z kurczaka pieczony 100 g (GLU PSZ)

Sos pietruszkowy* 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g (JAJ, GOR)

Fasolka szparagowa z wody* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Sałatka z pęczaku, cieciorki, ogórka i papryki 150 g (GLU PSZ) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, S02 - Dwutlenek siarki/siarczyny, SOJ - Soja i pochodne, SEZ - Nasiona sezamu i pochodne, JAJ - Jaja i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240408snpo.jpg  20240408sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kasza kukurydziana na mleku 250 ml (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka tostowa- drobiowa 30 g ( może zawierać: MLE, GOR)

Ser topiony trójkat 17,5 g 1 szt (MLE)

Ogórek świeży 80 g

Sałata strzępiasta czerwona 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Gruszka 1szt. 150 g

Kasza kukurydziana na wywarze jarzynowym 350 ml (SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka tostowa- drobiowa 30 g ( może zawierać: MLE, GOR)

Serek kanapkowy mini o smaku śmietankowym 30g 1 szt (MLE)

Ogórek świeży 80 g

Sałata strzępiasta czerwona 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Gruszka 1szt. 150 g

Kanapka z szynką i sałatą (chleb razowy 60g, masło 5g, szynka 25g, sałata 5g) 1 szt. (GLU PSZ, MLE, może zawierać: MLE, GOR)

  Obiad 20240408obpo.jpg 20240408obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Barszcz ukraiński z ziemniakami* 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron ze szpinakiem i serem żółtym * 300 g (GLU PSZ, MLE)

Surówka z selera i marchwi z olejem b/c 100 g (SEL)

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Barszcz ukraiński z ziemniakami* b/c 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i twarogiem*dieta 300 g (GLU PSZ, MLE)

Surówka z selera i marchwi z olejem b/c 100 g (SEL)

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Kisiel o smaku cytrynowym b/c 150 ml (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240405snpo.jpg  20240405sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kasza manna na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser ricotta z cynamonem 50 g (JAJ, MLE)

Szynka Piastowska- wieprzowa, wędzona 30 g (SOJ)

Pomidor 80 g

Sałata zielona 20 g

Kakao z mlekiem b/c 250 ml (MLE)

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Pomarańcza 250g 1 szt.

Kasza manna na wywarze jarzynowym* 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser ricotta z cynamonem b/cukru 50 g (JAJ, MLE)

Szynka Piastowska- wieprzowa, wędzona 30 g (SOJ)

Pomidor 80 g

Sałata zielona 20 g

Kakao z mlekiem b/c 250 ml (MLE)

Pomarańcza 250g 1 szt.

Słupki z warzyw 100 g

Serek Almette mini 30g 1 szt (MLE)

  Obiad 20240405obpo.jpg 20240405obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Krem z dyni z grzankami* 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Łosoś pieczony 100 g (RYB)

Sos bazyliowy* 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Sałatka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g

Szpinak gotowany z czosnkiem* 100 g (MLE)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Krem z dyni z grzankami pełnoziarnistymi* 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Łosoś pieczony 100 g (RYB)

Sos bazyliowy* 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Sałatka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g

Szpinak gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, RYB - Ryby i pochodne, SOJ - Soja i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240404snpo.jpg  20240404sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Zacierka na mleku 250 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE)

Pasztet z ciecierzycy * 30 g (GLU PSZ, JAJ)

Pomidorki koktajlowe 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana z/c 250 m

Winogrona 100 g

Makaron pełnoziarnisty na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE)

Pasztet z ciecierzycy * 30 g (GLU PSZ, JAJ)

Pomidorki koktajlowe 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Pudding z nasion chia z kiwi 150 g (MLE)

  Obiad 20240404obpo.jpg 20240404obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Barszcz biały z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 100 g

Gołąbki z kapusty włoskiej i mięsem drobiowym pieczone 250 g (JAJ)

Sos pomidorowy 80 ml (GLU PSZ)

Surówka z selera i jabłka b/c 100 g (MLE, SEL)

Brokuł z bułką tartą i z olejem* 100 g (GLU PSZ)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Barszcz biały z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 100 g

Gołąbki z kapusty włoskiej i mięsem drobiowym pieczone 250 g (JAJ)

Sos pomidorowy 80 ml (GLU PSZ)

Surówka z selera i jabłka b/c 100 g (MLE, SEL)

Brokuł gotowany* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Koktajl wieloowocowy* b/c 150 ml (MLE) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, S02 - Dwutlenek siarki/siarczyn, JAJ - Jaja i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240403snpo.jpg  20240403sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Jaglanka pomarańczowa z siemieniem lnianym. 250 g (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser żółty 30 g (MLE)

Polędwica delikatna drobiowo-wieprzowa 30 g

Papryka świeża 80 g

Mix sałat 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Jabłko 1 szt.

Płatki jaglane na wywarze jarzynowym. 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser żółty 30 g (MLE)

Polędwica delikatna drobiowo-wieprzowa 30 g

Papryka świeża 80 g

Mix sałat 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Jabłko 1 szt.

Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE)

  Obiad 20240403obpo.jpg 20240403obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Krupnik jęczmienny * 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Filet z indyka pieczony 100 g

Sos jarzynowy * 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Sałatka szwedzka z olejem b/c 100 g (GOR)

Buraczki gotowane drobno tarte. b/c 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Krupnik jęczmienny * 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Filet z indyka pieczony 100 g

Sos jarzynowy * 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Sałatka szwedzka z olejem b/c 100 g (GOR)

Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Budyń o smaku waniliowym b/c 150 ml (MLE) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240402snpo.jpg  20240402sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kasza kukurydziana na mleku 250 ml (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Schab Ojca Grzegorza-wędlina wieprzowa wędzona 30 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR)

Ser mozzarella kulki 35 g (MLE)

Ogórek świeży 80 g

Sałata zielona 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Smoothie (jabłko, szpinak) 200 g

Kasza kukurydziana na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50 g 1 szt. (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Schab Ojca Grzegorza-wędlina wieprzowa wędzona 30 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR)

Ser mozzarella kulki 35 g (MLE)

Ogórek świeży 80 g

Sałata zielona 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 m

Smoothie (jabłko, szpinak) 200 g

  Obiad 20240402obpo.jpg 20240402obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Pieczarkowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Pierogi leniwe z cynamonem b/c 300 g (GLU PSZ, JAJ, MLE)

Sos jogurtowy naturalny 100 g (MLE)

Surówka z marchwi i pomarańczy z olejem b/c 150 g

Gruszka 1szt. 150 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Brokułowa z ziemniakami* 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ryż na sypko (brązowy) 200 g

Sos jogurtowo truskawkowy*b/c 150 g (MLE)

Surówka z marchwi i pomarańczy z olejem b/c 150 g

Gruszka 1szt. 150 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Kisiel o smaku cytrynowym b/c 150 ml

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, JAJ - Jaja i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240329snpo.jpg  20240329sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Zacierka na mleku 250 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek homo naturalny 150g 1 szt (MLE)

Dżem brzoskwiniowy 30 g

Sałatka z pomidorów i koperku 100 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Pomarańcza 250g 1 szt.

Zacierka na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, JAJ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek homo naturalny 150g 1 szt (MLE)

Sałatka z pomidorów i koperku 100 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Pomarańcza 250g 1 szt.

Kefir 2.0% tł 150g 1 szt (MLE)

  Obiad 20240329obpo.jpg 20240329obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kalafiorowa z ryżem * 350 ml (MLE, SEL)

Ryba smażona (Miruna) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Surówka z kapusty kiszonej z olejem 100 g

Warzywa po grecku* 100 g (GLU PSZ, SEL)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Kalafiorowa z ryżem * 350 ml (MLE, SEL)

Ryba pieczona (Miruna) 100 g (RYB)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Sos pietruszkowy* 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka z kapusty kiszonej z olejem b/c 100 g

Szpinak gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Sałatka z ciecierzycy, pomidora i ogórka kiszonego 150 g (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, RYB - Ryby i pochodne, JAJ - Jaja i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240328snpo.jpg  20240328sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kasza kukurydziana na mleku 250 ml (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek wiejski ziarnisty 50 g (MLE)

Kiełbasa Żywiecka wieprzowa 30 g (SOJ, MLE)

Pomidorki koktajlowe 80 g

Sałata zielona 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Kiwi 1 szt.

Kasza kukurydziana na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek wiejski ziarnisty 50 g (MLE)

Szynka na kartkiwieprzowa 30 g

Pomidorki koktajlowe 80 g

Sałata zielona 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Kiwi 1 szt.

Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt. (MLE)

  Obiad 20240328obpo.jpg 20240328obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Barszcz czerwony z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron 200 g (GLU PSZ)

Potrawka wołowa 200 g (GLU PSZ, SEL)

Sałatka szwedzka b/c 100 g (GOR)

Brokuł gotowany* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Barszcz czerwony z ziemniakami * b/c 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ)

Potrawka wołowa 200 g (GLU PSZ, SEL)

Sałatka szwedzka b/c 100 g (GOR)

Brokuł gotowany* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Sok pomidorowy 0,3l 1 szt (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, SOJ - Soja i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240327snpo.jpg  20240327sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Ryż na mleku z musem truskawkowym + 200 g (MLE,)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasztet Jana, wędlina wieprzowa, podrobowa pieczona 60 g (GLU PSZ, JAJ, SEL)

Serek śmietankowy naturalny 30 g (MLE)

Papryka świeża 90 g

Roszponka 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Banan 1 szt.

Ryż brązowy na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka tostowa- drobiowa 60 g (może zawierać: MLE, GOR)

Serek śmietankowy naturalny 30 g (MLE)

Papryka świeża 90 g

Roszponka 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Jabłko 1 szt.

Orzechy włoskie łuskane 30 g (ORZ)

  Obiad 20240327obpo.jpg 20240327obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Rosół z makaronem * 350 ml (GLU PSZ, SEL)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Eskalopka z kurczaka 100 g (GLU PSZ, JAJ, MLE)

Surówka Colesław b/c 100 g (JAJ, MLE, GOR)

Fasolka szparagowa z bułką tartą i z olejem * 100 g (GLU PSZ)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Rosół z makaronem pełnoziarnistym * 350 ml (GLU PSZ, SEL)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Filet z kurczaka gotowany 100 g Sos bazyliowy* 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g

Fasolka szparagowa z wody* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Serek homo naturalny 150g 1 szt. (MLE) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, ORZ - Orzechy: włoskie, laskowe, pekan, nerkowce, pistacje, migdały

 

  Śniadanie I i II  20240326snpo.jpg  20240326sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Makaron na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasta mięsno-warzwna, z mięsa drobiowego z udźca* 50 g (SEL)

Polędwica delikatna- drobiowo-wieprzowa 50 g

Ogórek świeży 80 g

Sałata strzępiasta czerwona 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Winogrona 150 g

Makaron pełnoziarnisty na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt. (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasta mięsno-warzwna, z mięsa drobiowego z udźca* 50 g (SEL)

Polędwica delikatna-produkt drobiowo-wieprzowy 50 g

Ogórek świeży 80 g

Sałata strzępiasta czerwona 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Winogrona 150 g

Kanapka z twarożkiem i pomidorem (chleb razowy 60g, masło 5g, twarożek 25g, pomidor 15g) 1 szt. (GLU PSZ, MLE)

Winogrona 150 g Kanapka z twarożkiem i pomidorem (chleb razowy 60g, masło 5g, twarożek 25g, pomidor 15g) 1 szt. (GLU PSZ, MLE,)

  Obiad 20240326obpo.jpg 20240326obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Wielowarzywna z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ)

Pieczeń rzymska wieprzowa 100 g (GLU PSZ, JAJ)

Sos ziołowy* 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Surówka z rzepy, jabłka i marchewki 100 g (MLE)

Marchew gotowana z olejem* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Wielowarzywna z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ)

Pieczeń rzymska wieprzowa 100 g (GLU PSZ, JAJ)

Sos ziołowy* 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Surówka z rzepy, jabłka i marchewki 100 g (MLE)

Surówka z selera i jabłka b/c 100 g (MLE, SEL)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

 

*warzywa i owoce mrożone

GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany

 

  Śniadanie I i II  20240325snpo.jpg  20240325sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Płatki owsiane na mleku 250 ml (MLE, GLU OW)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka Piastowska- wieprzowa 30 g (SOJ)

Serek kanapkowy mini o smaku śmietankowym 30g 1 szt. (MLE)

Rzodkiew biała - tarta 80 g

Mix sałat 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Gruszka 1szt. 150 g

Płatki owsiane na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL, GLU OW)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka Piastowska- wieprzowa 30 g (SOJ)

Serek kanapkowy mini o smaku śmietankowym 30g 1 szt (MLE)

Rzodkiew biała - tarta 80 g

Mix sałat 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Gruszka 1szt. 150 g

Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE)

  Obiad 20240325obpo.jpg 20240325obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Grochowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, SEL)

Kotlety ziemniaczane pieczone 300 g (GLU PSZ, JAJ)

Sos pieczarkowy 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka Colesław b/c 100 g (JAJ, MLE, GOR)

Brokuł z sezamem i z olejem* 100 g (SEZ)

Kefir 2% tł 150 ml (MLE)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Grochowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, SEL)

Kotlety ziemniaczane pieczone 300 g (GLU PSZ, JAJ)

Sos pieczarkowy 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka Colesław b/c 100 g (JAJ, MLE, GOR)

Brokuł z sezamem i z olejem* 100 g (SEZ)

Kefir 2% tł 150 ml (MLE)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Sok pomidorowy 0,3l 1 szt (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, JAJ - Jaja i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240322snpo.jpg  20240322sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kasza manna na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek naturalny Hej 150g 1 szt (MLE)

Dżem 25 g 1 szt

Surówka z marchwi i pomarańczy z olejem b/c 90 g

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Banan 1 szt.

Kasza manna na wywarze jarzynowym* 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek naturalny Hej 150g 1 szt. (MLE)

Polędwica wiśniowa wędzonka wieprzowa 30 g (GLU PSZ, SOJ)

Surówka z marchwi i pomarańczy z olejem b/c 90 g

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Koktajl truskawkowy* b/c 150 ml (MLE)

  Obiad 20240322obpo.jpg 20240322obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Pomidorowa z makaronem * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Łosoś pieczony 100 g ( RYB)

Sos koperkowy * 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g

Bukiet jarzyn gotowany z olejem* 100 g (SEL)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Pomidorowa z makaronem pełnoziarnistym* 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Łosoś pieczony 100 g (RYB)

Surówka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g

Szpinak gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Kisiel o smaku cytrynowym z jabłkiem b/c 150 ml (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, RYB - Ryby i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240321snpo.jpg  20240321sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Owsianka z bananem, rodzynkami i cynamonem 250 g (MLE, GLU OW)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt. (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka tostowa- drobiowa 30 g (może zawierać: MLE, GOR)

Ser żółty 30 g (MLE)

Sałatka jarzynowa* 100 g (JAJ, MLE, SEL, GOR)

Sałata zielona 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Sok pomidorowy 0,2L-100% tłoczony 1 szt.

Płatki owsiane na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL, GLU OW)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka tostowa- drobiowa 60 g (może zawierać: MLE, GOR)

Sałatka jarzynowa* 100 g (JAJ, MLE, SEL, GOR)

Sałata zielona 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Sok pomidorowy 0,2L-100% tłoczony 1 szt.

  Obiad 20240321obpo.jpg 20240321obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Barszcz biały z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT)

Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Fasolka po bretońsku 350 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, GOR)

Kiwi 1 szt.

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Ziemniaczana * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ)

Filet z kurczaka gotowany 100 g

Sos pomidorowy 80 ml (GLU PSZ)

Surówka wielowarzywna z olejem b/c 150 g (SEL)

Kompot owocowy* b/c 250 ml Kiwi 1 szt.

Serek homo owocowy 150g 1 szt (MLE) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, JAJ - Jaja i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SOJ - Soja i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240320snpo.jpg  20240320sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kasza jęczmienna na mleku 250 ml (MLE, GLU JĘCZ)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Kiełbasa Żywiecka wieprzowa 30 g (SOJ, MLE)

Serek kanapkowy mini o smaku śmietankowym 30g 1 szt (MLE)

Pomidorki koktajlowe 80 g

Sałata zielona z olejem 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Pudding z nasion chia z musem truskawkowym b/c 150 g (MLE)

Kasza jęczmienna na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL, GLU JĘCZ)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka na kartki wieprzowa 30 g

Serek kanapkowy mini o smaku śmietankowym 30g 1 szt (MLE)

Pomidorki koktajlowe 80 g

Sałata zielona z olejem 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Pudding z nasion chia z musem truskawkowym b/c 150 g (MLE)

  Obiad 20240320obpo.jpg 20240320obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Pieczarkowa z makaronem * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Pulpet drobiowy 100 g (GLU PSZ, JAJ)

Sos pietruszkowy* 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka z selera i orzechów z jogurtem 100 g (MLE, ORZ, SEL)

Marchew gotowana z olejem* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Pieczarkowa z makaronem * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

Pulpet drobiowy 100 g (GLU PSZ, JAJ)

Sos pietruszkowy* 100 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka z selera i orzechów z jogurtem 100 g (MLE, ORZ, SEL)

Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g (JAJ, GOR)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33l 1 szt (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, ORZ - Orzechy: włoskie, laskowe, pekan, nerkowce, pistacje, migdały, GOR - Gorczyca i produkty pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240319snpo.jpg  20240319sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Makaron na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE)

Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa 30 g

Papryka świeża 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Melon 150 g.

Makaron pełnoziarnisty na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE)

Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa 30 g

Papryka świeża 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Melon 150 g

Serek homo naturalny 150g 1 szt. (MLE)

  Obiad 20240319obpo.jpg 20240319obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Brokułowa z ziemniakami* 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Kasza gryczana 200 g

Łopatka wieprzowa gotowana 100 g

Sos meksykański 80 g (GLU PSZ)

Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g

Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Brokułowa z ziemniakami* 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Kasza gryczana 200 g

Łopatka wieprzowa gotowana 100 g

Sos własny 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 100 g

Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Kisiel o smaku wiśniowym z jabłkiem b/c 150 ml (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany

 

  Śniadanie I i II  20240318snpo.jpg  20240318sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Płatki pszenne na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek homo. naturalny 50 g (MLE)

Szynka krucha z pieca wieprzowa 30 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, może zawierać: JAJ, GOR, S02)

Ogórek świeży 80 g

Sałata zielona 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Gruszka 1 szt. 150 g

Płatki pszenne na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek homo. naturalny 50 g (MLE)

Szynka krucha z pieca wieprzowa 30 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, może zawierać: JAJ, GOR, S02)

Ogórek świeży 80 g

Sałata zielona 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Gruszka 1 szt. 150 g

Kanapka z szynką i sałatą (chleb razowy 60g, masło 5g, szynka 25g, sałata 5g) 1 szt. (GLU PSZ, SOJ, MLE)

  Obiad 20240318obpo.jpg 20240318obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Fasolowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, SEL)

Pierogi z serem* 300 g (GLU PSZ, MLE)

Sos jogurtowy naturalny 80 g (MLE)

Surówka z marchwi b/c 100 g (MLE)

Kalafior gotowany* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Fasolowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, SEL)

Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ)

Sos jogurtowo truskawkowy*b/c 150 g (MLE)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33l 1 szt. (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, S02 - Dwutlenek siarki / siarczyny, JAJ - Jaja i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240315snpo.jpg  20240315sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Zacierka na mleku 250 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek kanapkowy mini o smaku śmietankowym 30g 1 szt (MLE)

Szynka Piastowska- wp., wędzona 30 g (SOJ)

Papryka świeża 80 g

Sałata zielona 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Kiwi 1 szt.

Makaron pełnoziarnisty na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek kanapkowy mini o smaku śmietankowym 30g 1 szt (MLE)

Szynka Piastowska- wp., wędzona 30 g (SOJ)

Papryka świeża 80 g

Sałata zielona 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Kefir 2% tł. 150 ml (MLE)

Kiwi 1 szt.

  Obiad 20240315obpo.jpg 20240315obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Krupnik jęczmienny * 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Kotlet z ryby (Dorsz) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB)

Surówka z kapusty kiszonej z olejem b/c 100 g

Surówka z selera i orzechów. 100 g (MLE, ORZ, SEL)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Krupnik jęczmienny * 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Ryba gotowana (Dorsz) 100 g (RYB)

Sos koperkowy * 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka z kapusty kiszonej z olejem b/c 100 g

Surówka z selera i orzechów. 100 g (MLE, ORZ, SEL)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Kisiel o smaku cytrynowym z jabłkiem b/c 150 ml

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, S02 - Dwutlenek siarki/siarczyny SOJ - Soja i pochodne, JAJ - Jaja i pochodne, RYB - Ryby i pochodne, ORZ - Orzechy: włoskie, laskowe, pekan, nerkowce, pistacje, migdały

 

  Śniadanie I i II  20240314snpo.jpg  20240314sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kasza manna na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasztet z fasoli 50 g (GLU PSZ, JAJ)

Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 30 g (SOJ)

Ogórek kiszony 80 g

Mix sałat 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Jabłko 1 szt.

Kasza manna na wywarze jarzynowym* 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasztet z fasoli 50 g (GLU PSZ, JAJ)

Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 30 g (SOJ)

Ogórek kiszony 80 g

Mix sałat 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Jabłko 1 szt.

Kanapka z serem żółtym i pomidorem (chleb razowy 60g, masło 5g, ser żółty 25g, pomidor 15g) 1 szt. (GLU PSZ, MLE)

  Obiad 20240314obpo.jpg 20240314obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Szpinakowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ)

Sos boloński z mięsa wieprz łopatka* 150 g (GLU PSZ, MLE, SEL)

Surówka z rzepy białej i jabłka 100 g (MLE)

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Szpinakowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ)

Sos boloński * -dieta 150 g (GLU PSZ, SEL)

Surówka z rzepy białej i jabłka 100 g (MLE)

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Koktajl truskawkowy* b/c 150 ml (MLE) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, S02 - Dwutlenek siarki/siarczyny, SOJ - Soja i pochodne, JAJ - Jaja i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240313snpo.jpg  20240313sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Jaglanka pomarańczowa z siemieniem lnianym. 250 g (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser topiony trójkat 17,5 g 1 szt (MLE)

Kiełbasa Żywiecka wieprzowa 30 g (SOJ, MLE)

Pomidor 90 g

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Banan 1 szt.

Płatki owsiane na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL, GLU OW)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek homogenizowany o smaku naturalnym z ziołami 50 g (MLE)

Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 30 g

Pomidor 90 g

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE)

Pomarańcza 250 g 1 szt.

  Obiad 20240313obpo.jpg 20240313obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kapuśniak z kapusty białej 350 ml (GLU PSZ, SEL, GOR)

Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ)

Pieczeń wołowa 100 g

Sos jarzynowy * 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Surówka z marchwi i chrzanu b/c 100 g (MLE, S02)

Cukinia gotowana z pomidorami* b/c 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Ziemniaczana * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ)

Pieczeń wołowa 100 g

Sos jarzynowy * 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Surówka z marchwi i jabłka b/c 100 g (MLE)

Cukinia gotowana z pomidorami* b/c 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Słupki z marchewki i ogórka 100 g (podwieczorek)

Hummus 30 g (SEZ) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, S02 - Dwutlenek siarki/siarczyny, SOJ - Soja i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240312snpo.jpg  20240312sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Płatki pszenne na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka krucha z pieca wieprzowa 30 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, może zawierać: JAJ, GOR, S02)

Twarożek 30 g (MLE)

Rzodkiew biała - tarta 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Mandarynka 2 szt.

Płatki pszenne na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 30 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, może zawierać: JAJ, GOR, S02)

Twarożek 30 g (MLE)

Rzodkiew biała - tarta 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Sok pomidorowy 0,2L-100% tłoczony 1 szt.

Mandarynka 2 szt.

  Obiad 20240312obpo.jpg 20240312obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Jarzynowa z makaronem* dieta 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Kotlet drobiowy panierowany w sezamie 100 g (GLU PSZ, JAJ, SEZ)

Ziemniaki z koperkiem 200 g Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g (JAJ, GOR)

Marchew gotowana z olejem* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Jarzynowa z makaronem pełnoziarnistym* dieta 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Filet z kurczaka pieczony 100 g (GLU PSZ)

Sos pietruszkowy* 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Surówka wykwintna z olejem b/c 100 g (JAJ, GOR)

Fasolka szparagowa z wody* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Sałatka z pęczaku, cieciorki, ogórka i papryki 150 g (GLU PSZ)

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne, S02 - Dwutlenek siarki/siarczyny, JAJ - Jaja i pochodne, SEZ - Nasiona sezamu i pochodne, SOJ - Soja i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240311snpo.jpg  20240311sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kasza kukurydziana na mleku 250 ml (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka tostowa- drobiowa 30 g (może zawierać: MLE, GOR)

Ser topiony trójkat 17,5 g 1 szt (MLE)

Ogórek świeży 80 g

Sałata strzępiasta czerwona 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250

Gruszka 1 szt. 150 g

Kasza kukurydziana na wywarze jarzynowym 350 ml (SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka tostowa- drobiowa 30 g (może zawierać: MLE, GOR)

Serek kanapkowy mini o smaku śmietankowym 30g 1 szt (MLE)

Ogórek świeży 80 g

Sałata strzępiasta czerwona 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Gruszka 1 szt. 150 g

Kanapka z szynką i sałatą (chleb razowy 60g, masło 5g, szynka 25g, sałata 5g) 1 szt. (GLU PSZ, MLE, może zawierać: MLE, GOR)

  Obiad 20240311obpo.jpg 20240311obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Barszcz ukraiński z ziemniakami* 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron ze szpinakiem i serem żółtym * 300 g (GLU PSZ, MLE)

Surówka z selera i marchwi z olejem b/c 100 g (SEL)

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Barszcz ukraiński z ziemniakami* b/c 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i twarogiem*dieta 300 g (GLU PSZ, MLE)

Surówka z selera i marchwi z olejem b/c 100 g (SEL)

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Kisiel o smaku cytrynowym b/c 150 ml

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, SEL - Seler i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240308snpo.jpg  20240308sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kasza manna na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser ricotta z cynamonem 50 g (JAJ, MLE)

Szynka Piastowska- wp., wędzona 30 g (SOJ)

Pomidor 80 g

Sałata zielona 20 g

Kakao z mlekiem b/c 250 ml (MLE)

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Pomarańcza 250g 1 szt.

Kasza manna na wywarze jarzynowym* 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser ricotta z cynamonem b/cukru 50 g (JAJ, MLE)

Szynka Piastowska- wieprzowa, wędzona 30 g (SOJ)

Pomidor 80 g

Sałata zielona 20 g

Kakao z mlekiem b/c 250 ml (MLE)

Pomarańcza 250g 1 szt.

Słupki z warzyw 100 g

Serek Almette mini 30g 1 szt. (MLE)

  Obiad 20240308obpo.jpg 20240308obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Pomidorowa z makaronem * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Łosoś pieczony 100 g (RYB)

Sałatka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g

Szpinak gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Pomidorowa z makaronem pełnoziarnistym * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Łosoś pieczony 100 g (RYB)

Sałatka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g

Szpinak gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, RYB - Ryby i pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240307snpo.jpg  20240307sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Zacierka na mleku 250 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE)

Hummus 30 g (SEZ)

Pomidorki koktajlowe 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana z/c 250 ml

Winogrona 100 g

Makaron pełnoziarnisty na wywarze jarzynowym 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Pasta z twarogu z koperkiem 50 g (MLE)

Hummus 30 g (SEZ)

Pomidorki koktajlowe 80 g

Sałata lodowa 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Pudding z nasion chia z kiwi 150 g (MLE)

  Obiad 20240307obpo.jpeg 20240307obcu.jpeg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Barszcz biały z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT)

Ziemniaki z koperkiem 100 g

Gołąbki z kapusty włoskiej i mięsem drobiowym pieczone 250 g (JAJ)

Sos pomidorowy 80 ml (GLU PSZ)

Surówka z selera i jabłka b/c 100 g (MLE, SEL)

Brokuł z bułką tartą i z olejem* 100 g (GLU PSZ)

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Barszcz biały z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT)

Ziemniaki z koperkiem 100 g

Gołąbki z kapusty włoskiej i mięsem drobiowym pieczone 250 g (JAJ)

Sos pomidorowy 80 ml (GLU PSZ)

Surówka z selera i jabłka b/c 100 g (MLE, SEL)

Brokuł gotowany* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Koktajl wieloowocowy* b/c 150 ml (MLE) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany

 

  Śniadanie I i II  20240306snpo.jpg  20240306sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Jaglanka pomarańczowa z siemieniem lnianym. 250 g (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser żółty 30 g (MLE)

Pierś delikatna z kurnej półki produkt drobiowy 30 g

Papryka świeża 80 g

Mix sałat 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Jabłko 1 szt.

Płatki jaglane na wywarze jarzynowym. 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Ser żółty 30 g (MLE)

Pierś delikatna z kurnej półki produkt drobiowy 30 g

Papryka świeża 80 g

Mix sałat 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Jabłko 1 szt.

Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE)

  Obiad 20240306obpo.jpg 20240306obcu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Krupnik jęczmienny * 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Filet z indyka pieczony 100 g

Sos jarzynowy * 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Sałatka szwedzka z olejem b/c 100 g (GOR)

Buraczki gotowane drobno tarte. b/c 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Krupnik jęczmienny * 350 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Filet z indyka pieczony 100 g

Sos jarzynowy * 80 ml (GLU PSZ, SEL)

Sałatka szwedzka z olejem b/c 100 g (GOR)

Surówka z marchwi b/c 100 g (MLE)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Budyń o smaku waniliowym b/c 150 ml (MLE) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240305snpo.jpg  20240305sncu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Kasza kukurydziana na mleku 250 ml (MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Schab Ojca Grzegorza-wędlina wieprzowa 30 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR)

Twaróg półtłusty 30 g (MLE)

Ogórek świeży 80 g

Sałata zielona 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Mandarynka 2 szt.

Kasza kukurydziana na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50 g 1 szt. (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Schab Ojca Grzegorza-wędlina wieprzowa 30 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR)

Twaróg półtłusty 30 g (MLE)

Ogórek świeży 80 g

Sałata zielona 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Smoothie (jabłko, szpinak) 200 g

  Obiad 20240305obpo.jpeg 20240305obcu.jpeg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Pieczarkowa z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ)

Bitka z szynki wieprzowej 100 g (GLU PSZ)

Sos cebulowy 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka z kapusty pekińskiej z papryką, kukurydzą i olejem 100 g

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Solferino * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ)

Bitka z szynki wieprzowej 100 g (GLU PSZ)

Sos szpinakowy* 80 ml (GLU PSZ)

Surówka z kapusty pekińskiej z papryką, kukurydzą i olejem 100 g

Bukiet warzyw gotowanych królewski* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Kisiel o smaku cytrynowym b/c 150 ml (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, JAJ - Jaja i pochodne, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, GOR - Gorczyca i produkty pochodne

 

  Śniadanie I i II  20240304snpo.jpeg  20240304sncu.jpeg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Płatki owsiane na mleku 250 ml (MLE, GLU OW)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka na kartki wieprzowa 30 g

Ser mozzarella kulki 35 g (MLE)

Rzodkiewka szatkowana z jogurtem i szczypiorkiem 90 g (MLE)

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Cukier 5g (saszetka) 1 szt.

Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33l 1 szt.

Płatki owsiane na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL, GLU OW)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka na kartki wieprzowa 30 g

Ser mozzarella kulki 35 g (MLE)

Rzodkiewka szatkowana z jogurtem i szczypiorkiem 90 g (MLE)

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33l 1 szt.

  Obiad 20240304obpo.jpeg 20240304obcu.jpeg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Brokułowa z ryżem * 350 ml (MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Gulasz warzywny z tofu dieta* 200 g (GLU PSZ, SOJ, SEL)

Surówka z marchwi i pomarańczy z olejem b/c 100 g

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Gruszka 1 szt. 150 g

Brokułowa z ryżem pełnoziarnstym* 350 ml (MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Gulasz warzywny z tofu dieta* 200 g (GLU PSZ, SOJ, SEL)

Surówka z marchwi i pomarańczy z olejem b/c 100 g

Gruszka 1szt. 150 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE) (podwieczorek)

 

*warzywa i owoce mrożone

GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, SOJ - Soja i pochodne, MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, SEL - Seler i pochodne, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany