Dobry posiłek 27.12.2023-29.12.2023

 

  Śniadanie I i II  snd1  snd2
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Kasza jęczmienna na mleku 250 ml (MLE, GLU JĘCZ)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Kiełbasa Żywiecka wieprzowa 30 g (SOJ, MLE)

Serek kanapkowy twarogowy śmietankowy 30g Hochland 1 szt (MLE)

Pomidorki koktajlowe 80 g

Sałata zielona 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Pudding z nasion chia z musem truskawkowym 150 g ( MLE)

Kasza jęczmienna na wywarze jarzynowym 250 ml (SEL, GLU JĘCZ)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka na kartkiwieprzowa 30 g

Serek kanapkowy mini serek twarogowy śmietankowy 30g Hochland 1 szt (MLE)

Pomidorki koktajlowe 80 g

Papryka świeża 80 g

Sałata zielona 20 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Pudding z nasion chia z musem truskawkowym 150 g ( MLE)

  Obiad ob1  ob2 
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Krem z dyni z grzankami* 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL)

Pierogi z serem* 300 g (GLU PSZ, MLE)

Surówka z marchwi b/c 100 g (MLE)

Kalafior gotowany* 100 g Kompot owocowy* z/c 250 m

Krem z dyni* 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem żółtym * 350 g (GLU PSZ, MLE)

Surówka z marchwi b/c 100 g (MLE)

Kalafior gotowany* 100 g

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33l 1 szt. (podwieczorek)

 

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, SOJ - Soja i pochodne, SEL - Seler i pochodne.

 

  Śniadanie I i II  20231228_sn_po.jpg  220231228_sn_cu.jpg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Owsianka z jabłkiem, rodzynkami i cynamonem 250 g (MLE, GLU OW)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka tostowa- drobiowa 30 g (SOJ, GOR)

Ser żółty 30 g (MLE)

Sałatka jarzynowa* 100 g (JAJ, MLE, SEL, GOR)

Sałata zielona 20 g

Herbata czarna granulowana z/c 250 ml

Sok pomidorowy 0,2L-100% tłoczony 1 szt

Owsianka z jabłkiem i cynamonem 250 g (MLE, GLU OW)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Bułka graham-pszenna 50g 1 szt (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Szynka tostowa- drobiowa 60 g (SOJ, GOR)

Sałatka jarzynowa* 100 g (JAJ, MLE, SEL, GOR )

Sałata zielona 20 g

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml

Sok pomidorowy 0,2L-100% tłoczony 1 szt

  Obiad 20231228_ob_po.jpg  20231228_ob_cu.jpg 
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Barszcz biały z ziemniakami * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT)

Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Fasolka po bretońsku 350 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, GOR)

Kiwi 1 szt

Kompot owocowy* z/c 250 ml

Ziemniaczana * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ)

Filet z kurczaka gotowany 100 g Sos pomidorowy 80 ml (GLU PSZ)

Surówka wielowarzywna z olejem b/c 150 g (SEL)

Kompot owocowy* b/c 250 ml

Kiwi 1 szt

Serek homo owocowy 150g 1 szt (MLE) (podwieczorek)

 

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, SOJ - Soja i pochodne, SEL - Seler i pochodne, SEZ - Nasiona sezamu i pochodne, GOR - Gorczyca i produkty pochodne, JAJ - Jaja i pochodne.

 

  Śniadanie I i II  29_sn_po.jpeg  29_sn_cu.jpeg
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Kasza manna na mleku 250 ml (GLU PSZ, MLE)

Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek naturalny Hej 150g 1 szt (MLE)

Dżem 25 g 1 szt

Surówka z marchwi i pomarańczy z olejem b/c 90 g

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Gruszka 1szt. 150 g

Kasza manna na wywarze jarzynowym* 250 ml (GLU PSZ, SEL)

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT)

Chleb Graham 50 g (GLU PSZ)

Masło extra 82% 10 g (MLE)

Serek naturalny Hej 150g 1 szt (MLE)

Polędwica wiśniowa wędzonka wieprzowa 30 g (GLU PSZ, SOJ)

Surówka z marchwi i pomarańczy z olejem b/c 90 g

Rukola 10 g

Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ)

Gruszka 1szt. 150 g Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE)

  Obiad 29_ob_po.jpg  29_ob_cu.jpg 
Dieta podstawowa Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (dieta cukrzycowa)

Pomidorowa z makaronem * 350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Łosoś pieczony 100 g (RYB)

Sos cytrynowy 80 ml (GLU PSZ, MLE)

Surówka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g Bukiet jarzyn gotowany z olejem* 100 g (SEL) Kompot owocowy* z/c 250 m

Pomidorowa z makaronem pełnoziarnistym* 400 ml (GLU PSZ, MLE, SEL)

Ziemniaki z koperkiem 200 g

Łosoś pieczony 100 g (RYB)

Surówka z kapusty czerwonej z olejem b/c 100 g Szpinak gotowany z olejem* 100 g (GLU PSZ) Kompot owocowy* b/c 250 ml

Kisiel o smaku cytrynowym z jabłkiem b/c 150 ml (podwieczorek)

 

 

*warzywa i owoce mrożone

Alergeny: MLE - Mleko i pochodne wraz z laktozą, GLU PSZ - Zboża zawierające gluten pszenny, GLU ŻYT - Zboża zawierające gluten żytni, GLU OW - Zboża zawierające gluten owsiany, SOJ - Soja i pochodne, SEL - Seler i pochodne, RYB - Ryby i pochodne.